Nemet mondott a 90 fős falunak a Közút

A Magyar Közút Kht. álláspontja szerint nem indokolt a 30 kilométer/órás sebességkorlátozás bevezetése Zebecke belterületén. A forgalmi rend megváltoztatását a megnövekedett kamionforgalomra hivatkozva kérték a helyi lakók, a közút azonban úgy vélte, bár növekedett a forgalom, de monstrumok megjelenése alkalomszerű.

Gyuricza Ferenc

A zebeckeiek panaszáról tavaly novemberben írtunk, s akkor szóltunk arról is, hogy a községben lakó Peter Weber kezdeményezésére írt tiltakozó levelet  -amit Varga Imre polgármesternek juttattak el  -szinte minden zebeckei családból vagy háztartásból aláírt egy személy. A 90 fős község önkormányzati vezetője ezt követően fordult a közútkezelőhöz. A Magyar Közút Kht. Zala Megyei Igazgatóságán azonban a kérvényt - amiben a forgalmi rend felülvizsgálatát javasolta az önkormányzat - szakmai okokra hivatkozva elutasították.

- Munkatársaink többször ellenőrizték a tárgyi szakaszt, s bár tapasztalták a kamionforgalom elmúlt évekhez képest növekvő mértékű megjelenését, ám azok közlekedése alkalomszerűen, s nem rendszeres jelleggel fordul elő -  indokolta a döntést Büki Zoltán osztályvezető, hozzátéve, hogy a kamionok fokozottabb megjelenése az út állapota és a lakosság teherbírása miatt valóban aggályos lenne.

A faluban az elutasítás híre nem lepte meg az embereket. A polgármester szerint erre a forgalmi adatok alapján számítani lehetett, míg Kereszturi József arról beszélt, hogy az utóbbi hónapokban a teherforgalom némileg visszaesett.

- Abban az időben, amikor a beadvány született, nemcsak a közeli cserépgyárhoz tartó kamionok jelentek meg a faluban, hanem az erdészeti járművek és a közeli telepekről terményt szállítók is  -sorolta. -  Azt nem tudjuk, hogy a jövő mit hoz, de akkoriban valóban nagy volt az átmenő forgalom.

Mint megtudtuk a ”jövő tervei” szerint a Magyar Közút Kht. a Lenti térségében található alsóbbrendű úthálózat védelme érdekében a Nova, Tornyiszentmiklós, Borsfa és Söjtör települések által határolt területen belül úgynevezett kamionmentes zónát kíván létrehozni. Ebbe a védett területbe Zebecke beletartozna. A korlátozás előkészítése jelenleg is folyamatban van, a bevezetésére optimista vélemények szerint azonban még ebben az esztendőben sor kerülhet. Addig szükség esetén tehergépjármű-korlátozással lehet orvosolni a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!