Monok önkormányzata nem vonja vissza a szociális kártya-rendeletét

Monok önkormányzata nem fogja visszavonni rendeletét, továbbra is fenntartja véleményét a szociális kártya szükségességéről és szorgalmazni fogja annak országos bevezetését is - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere, az Összefogás Párt elnöke kedden az MTI-nek.

MTI

Szepessy Zsolt annak kapcsán fejtette ki álláspontját, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte Monok képviselő-testületét: hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletét. Szabó Máté ombudsman szerint az önkormányzat a szociális kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását.    
   
Monok polgármestere erre reagálva az MTI-nek úgy fogalmazott: "az ombudsman ajánlást megfogalmazhat", de ez nem jelent kötelezettséget.
   
Véleménye szerint az ország lakosságának mintegy hetven százaléka támogatja a szociális kártyát. Ez is jelzi a bevezetés szükségességét - fűzte hozzá.
   
Mint mondta, éves viszonylatban több száz milliárd forint megy el a szociális kifizetéseken keresztül - az adófizetők pénzéből - játékgépre, alkoholra és az uzsorakölcsönök visszafizetésére. Szepessy Zsolt hozzáfűzte, hogy a "közpénzekre vigyázni kell", s ennek jelenleg a szociális kártya az egyetlen "működő és használható" módja.
   
Közölte: az Összefogás Párt újra népszavazási kezdeményezést fog benyújtani a szociális kártya ügyében.
   
A monoki képviselő-testület tavaly októberben döntött arról, hogy a legrövidebb időn belül bevezetik a szociális kártyát. A döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják meg az érintettek.
  
A szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni (például alapvető élelmiszer, ruházati termék, tanszer, tisztító- és tisztálkodószer, gyógyszer, tüzelő, továbbá a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér és a lakáshitel-törlesztés költségei).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!