Fakivágás Hévízen: természetrombolásnak látszik, de felújítás

Internetes portálunkon észrevételezte egy olvasónk, hogy csatatérként fest Hévíz sétálóutcája, kivágva fekszenek a szép fák. Utánajártunk, mi történt.

Horányi Árpád

"Vendégként számtalanszor jártam már arra, de ilyen pusztítást még nem láttam. Gagyi és nem gagyi üzleteket takartak a fák, kellemesebbé téve az utcát. Azt mondták az ottaniak, hogy felújítják. Tavasz kezdetén fákat kivágni? Természet- és környezetrombolás folyik" - olvashattuk seresjoco aláírással a levelet.


Mint az a helybeliek körében ismert, elkezdődött a belváros rehabilitációja.

- Ennek előkészítő munkálatai folynak - mondta megkeresésünkre Vértes Árpád polgármester. - A sajnálkozás érthető, az ilyesmit veszteségként éli meg az ember, de szó nincs pusztításról. Nagyon alapos szakvéleményt figyelembe véve hozott döntést a képviselő-testület a kivágásokról. A fák nagyon korosak, zömük beteg, balesetveszélyes, a gyökerek pedig annyira felnyomták a járdaburkolatot, hogy azon nem biztonságos a közlekedés. Több gyökeret emiatt el kell vágni, ami tovább csökkenti a fák stabilitását. Most, a belváros rehabilitációs munkáival együtt célszerű a felújítást elvégezni. Konténeres, 15 centiméteres törzsátmérőjű, fajtát és növekedési jellemzőket tekintve is oda illő fákat telepítünk.

Ottjártunkkor folyt a munka.
- Ezek 120 éves fák, hullottak már róluk a száraz ágak - így Molnárné Vera utcabeli üzlettulajdonos. - Sokan örülünk, hogy megszűnik a balesetveszély.

- Még korán jött. Ha már egy szál fa se marad, akkor majd kellően mérges lesz itt mindenki - vetette oda egy férfi, "faképnél" hagyva...


Kilencszázmilliós program
A fürdőváros mintegy 920 millió forintnyi költséggel járó,  funkcióbővítő belvárosi rehabilitációs munkát indított el. Erre pályázat révén kerülhetett sor, 500 millió forintos  EU-s támogatással. A fejlesztés a Festetics teret, az Erzsébet királyné, a Rákóczi és a Petőfi utcát érinti, a térszint és egyes létesítményeinek megújításával, a helytörténeti jelentőségű Rózsakert vendéglő teljes rekonstrukciójával. Jelentős közmű-rekonstrukcióra  és bővítésre is sor kerül a munkálatok keretében.



Kapcsolódó cikkünk, kattintson az alábbi címre!
Olvasói panasz: Szörnyű fakivágás Hévízen (képösszeállítással)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!