Csütörtökön másfél órára elsötétül a TV2!

Csütörtök este 9-től 91 perces műsorszünettel "várja" nézőit az ország egyik vezető csatornája, a TV2. Kiskorúak személyiségfejlődésének veszélyeztetése miatt sötétül el az adó.

Kiss Gyöngyvér

A TV2 2003 március 11-én sugározta  A katona című film vágatlan verzióját este kilenckor. A katonával kapcsolatban  már  évekkel előtte  is bonyodalmak merültek fel, mikor 2001. október 28-án 20 órai kezdettel mutatta be a  csatorna a filmet. Ekkor  egy nézői panasz alapján vizsgálta  az Országos Rádió És Televízió Testülete a bejelentést, s arra a megállapításra jutott,  hogy az adott műsorszám valóban ártalmas a kiskorúak személyiségfejlődésére, s mivel  nagymértékben tartalmaz öncélú erőszakot, így 23 és 5 óra között tehette volna csak  közzé a műsorszolgáltató.

Pontosan idézve: az erőszak ilyen naturális, nyomasztó környezetben történő látványa a bíróság meggyőződése szerint megvalósítja a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas közreadás törvényi tilalmát. Akkor mintegy  6.2millió-Ft kötbérrel sújtották a TV2-t. A csatorna 2003-ban  azonban ismét műsorra tűzte 21.01-es kezdettel a filmet.

Az erről szóló határozat a napokban született:   91 percre felfüggesztették a csatorna műsorszolgáltatási jogát.
 
A műsorszünet kapcsán Berényi Diánát, az ORTT sajtószóvivőjét kérdeztük, mi alapján kategorizálják a műsorokat, s milyen szankciókat szabtak ki az elmúlt évben a TV2-re.
   
- A műsorszolgáltató maga méri fel, hogy hova sorolja az adott műsorszámot, az ORTT csak ezután ellenőrzi a döntést  - mondta Berényi Diána. - A törvény szerint minden műsorszámot  be kell sorolni a  korhatár-kategóriák valamelyikébe, ezeket jelzik  a 12-es, 16-os és  18-as piktogramok.  Az utóbbi kettőbe sorolt műsorok már komoly médiatapasztalatot igényelnek, s vetítésük időpont-korlátozással is jár.

A TV2  kiskorúak személyiségfejlődésének veszélyeztetésével vádolt műsoraival kapcsolatban egyébként  tavaly 54-szer hozott határozatot az ORTT, ezek közül  legszigorúbban a Joshi Barath február 5-i adását büntették, ami miatt 12 órára  sötétült el a csatorna. Berényi Diána ehhez még hozzáfűzte, hogy a legszigorúbb szankció a  30 napos szünet, amire 2005-ben volt az utoljára  példa, a Tilos rádióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!