Válságkezelés, eltérő érzésekkel

A költségvetés szempontjából akár még sikeresnek is minősíthető a Bajnai-kormány válságkezelő politikája, ám a gazdasági szektorban jelentős károkat okozott, mert beszűkítette a hazai piacokat – így vélekedik az általunk megkérdezett zalai cégvezetők többsége.

zaol.hu

Bajnai Gordon kormányfő, valamint meghatározó szocialista politikusok, köztük Kiss Péter, társadalmi kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hetekben több helyütt is kijelentették: sikeresnek értékelik a válságkezelést.

Véleményük szerint ezt igazolja a mögöttünk lévő hónapok forinterősödése, a külkereskedelmi forgalom növekedése és a piacok viszszatérő bizalma. Természetes, hogy saját „gyermeke” mindig tetszik a szülőnek, ezért zalai cégvezetőket kértünk arra, mondják el ők is a véleményüket: vajon a gazdasági élet szereplőiként valóban sikertörténetként élték meg az elmúlt időszakot?

– Ha csak és kizárólag fiskális szempontokat veszünk figyelembe, akkor akár még eredményesnek is minősíthető a válságkezelés programja – kezdte Horváth Vencel, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A mi szemszögünkből vizsgálva azonban már nem olyan rózsás a helyzet, ugyanis a program óriási mértékű forráskivonással járt, ami a szolgáltatói szektort érintette a legsúlyosabban. Az emberek kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, ennek megfelelően kisebb számban veszik igénybe a szolgáltatásainkat is, különösen szeptember óta érzékelhető a keresletszűkülés. S hogy mire számítunk? Az első félév nagyon nehéz lesz, talán csak a főszezonban várható némi javulás.

Horváth Vencel jelezte, az idegenforgalomban abban reménykednek, hogy azok a családok, amelyek eddig külföldre mentek nyaralni, pénz híján inkább Magyarországon, esetleg éppen Zalakaroson maradnak.

A nagykanizsai DKG-East Zrt.-nél is megérezték a krízist és a kezelésére irányuló intézkedéseket.

– Elsősorban a hazai piac szűkült be jelentős mértékben, 2009-ben egymilliárd forinttal kevesebbet teljesítettünk, mint 2008- ban – mondta Mádé Károly, a cég most nyugdíjba vonult vezérigazgatója. – Az arányok nagyon megváltoztak, a hazai munkalehetőségek drasztikusan csökkentek, s a kiesés csak egy részét sikerült viszszahoznunk az exportban. Ezzel együtt úgy vélem, ha az összképet nézzük, sikeres volt a kormány válságkezelése, még akkor is, ha sokaknak, s természetesen, nekünk is fájt.

Az építőiparban tevékenykedő zalaegerszegi Zalakomplex Kft. ügyvezetője, Drávecz Csaba egyáltalán nem érzi sikeresnek a válságkezelést, sőt, a kormány óriási baklövésének tartja a lakásvásárlási- építési támogatások megszüntetését. Mint mondta: gazdasági szempontból elhibázott gondolkodás az, amely egy forint támogatást megvon, miközben az két forintot hoz a nemzetgazdaságnak.

– Ezek az ösztönzők „húzták” magukkal az építőipart – magyarázta. – Ráadásul úgy látom, hogy politikusaink nem szavahihetőek, amivel óriásit ártanak az országnak. Ugyanis a külföldi újságokban rendre azt nyilatkozzák, hogy itthon megállt a gazdaság zuhanása, s elindultunk felfelé, miközben mi, vállalkozók ennek éppen az ellenkezőjét érezzük. A valós helyzetet jól jellemzi, hogy miközben a gazdaság stagnál, a bankok mind több és több nyereségre tesznek szert.

Drávecz Csaba hozzátette: abban bíznak, hogy a következő kormány a termelés ösztönzésével állítja növekedési pályára a gazdaságot. Hasonló véleményt fogalmazott meg Németh László, a lenti Németh-Fa Kft. ügyvezetője is. Azt is hozzátette, mindennap a túlélésért küzdenek, ebbéli pozícióikat pedig jelentősen rontja a most életbe léptetett rehabilitációs adó.

– Tovább növeli a kiadásainkat, még hozzá éves szinten jelentős mértékben – magyarázta. – Eközben a banki pénzügyi manőverek költsége, a kamatszint és az árfolyamveszteség is várhatóan több millió forintos kiadásnövekedést jelent majd ugyanazon hitel mellett. A bankok és az állam alkotta satu már nagyon szorít minket... Németh László jelezte: nehéz év elé néznek, mégis optimista. Még akkor is, ha ez már 4-5 éve egyszer sem jött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!