Nem tette tönkre a szőlőt a kemény fagy

Mint ahogy az országban sok helyen, szombaton a letenyei Julián-hegyen is megmetszették az első szőlőtőkét. A helybeli gazdák kicsit meg is nyugodtak, hiszen az élénk zöld rügyek azt jelentették, hogy a tél nem okozott nagy kárt a szőlőben.

Sámel József

Ha csordul a Vince, tele lesz a pince! - szól a népi mondás, ami elsősorban arra utal, hogy ha Vince napján enyhe az idő, akkor gazdag bortermésre lehet számítani. Nos, ha nem is volt enyhe, napsütétes időjárás szombaton a dél-zalai térségben, némi bizakodásra mégis okot adhatott, hogy az elsőként megmetszett szőlőtőkén élénk zöldes színben pompáztak a rügyek, ami egyben azt is jelezte a hozzáértőknek, hogy az idei tél nem okozott kárt a szőlőben.

- Várjuk ki a végét - intette óvatosságra a helybeli gazdákat Molnár Ferenc, a Letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke, aki jelezte: egyéb gondok is adódhatnak év közben.

- Tavaly nagyon szép termés volt kilátásban, ám a nyári, többszöri jégverés olyan hatalmas károkat okozott a szőlőben, hogy némely gazdának máshonnan kellett szőlőt vásárolnia a borkészítéshez.

A helyiek idén semmit sem bíztak a véletlenre, az első tőke megmetszése után, meg is szenteltették a szőlőt Farkas Károly plébánossal. A Vince napi pincejárásra egyébként a környező hegyhátak gazdáit, a Balatoni Borbarát Hölgyeket és szlovéniai, csentei vendégeket is hívtak a helyi gazdák. Ez utóbbi társasággal már évtizedes barátság köti össze a letenyeieket.

- Nálunk odaát nem ünneplik ilyen komolyan a Vince napot - mondta Cimmerman Béla, a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének elnöke, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a minőségi borászat kialakítása hosszú folyamat, náluk például 1988. óta folyamatos a gazdák továbbképzése.

Ez utóbbit egyébként Molnár Ferenc is alátámasztotta, mint mondta: az elmúlt 15 évben a letenyei borászok nagyon sokat tanultak szlovén barátaiktól. Hogy valójában mennyit, azt hamarosan bárki eldöntheti, hiszen Letenyén március 13-án rendezik a városi borvesenyt, ahol az elmúlt év legzamatosabb nedűit értékeli majd a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!