Felakasztotta magát a tini a rendőrségen - Elmarasztalták a rendőrt

Öngyilkosságot kísérelt meg a lenti rendőrkapitányság egyik helyiségében egy 16 éves tormaföldei fiatalember tavaly ősszel. Az ügyben szerdán született döntés: másodfokon is bűnösnek találták azt a rendőrt, akinek - a bíróság indoklása szerint - el kellett volna vennie a fiú nadrágszíját, amivel felakasztotta magát.

Zalai Hírlap

Az édesanya  úgy vélte,  a rendőrök hibáztak, s fia ezért került életveszélyes állapotba. A történtek kapcsán  korábban  dr. Tiborcz János megyei főkapitány elismerte: el kellett volna venni a fiú nadrágszíját.

Az eset a főügyészségre került, s a Kaposvári Katonai Bíróság gondatlanságból elkövetett kötelességszegéssel vádolta azt a lenti rendőrt, aki nem vette el az előállító helyiségbe kísért tormaföldei fiatalembertől a nadrágszíját.

2009. május 12-dikén  a Kaposvári Katonai Bíróság bűnösnek találta a gondatlanságból elkövetett kötelességmulasztással vádolt Lenner Béla rendőr törzsőrmestert, ezért első fokon 80 ezer forint pénzbírságra büntette, illetve a bűnügyi költségek megfizetésére kötelezte a rendőrt.

Az ítélet indoklásában szerepelt, hogy . Lenner Béla köteles lett volna az előállítőhelyiségbe kísért fiú nadrágszíját elvenni. Minderről dr. Vadócz Attila, a katonai bíróság sajtószóvivője tájékoztatta lapunkat, aki kérdésünkre azt is hozzátette: . Lenner Béla munkavállalói jogviszonya a rendőrséggel az ítélet következtében nem szűnik meg, a parancsnoka dönthet arról, hogy tovább kívánja-e foglalkoztatni.

Lenner Béla ügyvédje az ítelet ellen fellebbezést nyújtott be. A  történteket szerdán tárgyalták Budapesten.

A Kaposvári Katonai Bíróság májusi döntése után után szerdán a Fővárosi Ítélőtábla is elmarasztalta a lenti kapitányságon járőrvezetőként szolgálatot teljesítő Lenner Béla törzsőrmestert. A rendőrt kötelességmulasztással vádolták.

Mindennek oka az volt, hogy a járőrvezető tavaly ősszel nem vette el egy vagyon elleni bűncselekménnyel meggyanúsított, s a kapitányság előállító helyiségébe bekísért 16 éves tormaföldei fiatalember nadrágszíját. Az ott magára hagyott fiú később ezzel a nadrágszíjjal felakasztotta magát, s bár az életét sikerült megmenteni, heteken át feküdt kómában, valamint az akasztás során kialakult oxigénhiányos állapot következtében maradandónak tűnő károsodásokat szenvedett, így először kórházi, majd állandó otthoni ápolásra szorul.

Az ügyet első fokon májusban tárgyalták a Kaposvári Katonai Bíróságon, ahol dr. Ivkovics Béla hadbíró ezredes kimondta: Lenner Béla köteles lett volna az előállítőhelyiségbe kísért fiatalember nadrágszíját elvenni. Miután ezt nem tette meg, így bűnös gondatlanságból elkövetett kötelességszegésben.


Lenner Béla ügyvédje az első fokon meghozott ítelet ellen fellebbezést nyújtott be, ezért szerdán újabb tárgyalásra került sor a Fővárosi Ítélőtáblánál. Az ügyet másodfokon tárgyaló dr. Ruzsás Róbert hadbíró dandártábornok, tanácselnök a rendelkezésre álló bizonyítékok, valamint a tanúmeghallgatások alapján a Kaposvári Katonai Bíróság döntését helybenhagyta - tudatta a Zalai Hírlappal a Fővárosi Ítélőtábla elnöki irodája, ám ennél részletesebb információt nem adtak ki. A jogerőssé vált ítélet alapján a megvádolt rendőrt a nyolcvanezer forintos pénzbírságon felül a mintegy negyvenezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték.

- Nagyon sajnálom a történteket, de felelősnek nem érzem magam - mondta a Zalai Hírlap kérdésére a tárgyalást követően a jelenleg is rendőrként dolgozó Lenner Béla. - A pénzbírságot és a bűnügyi költséget természetesen megfizetem. Az ügyvédemmel folytatott konzultáció alapján ugyanakkor arról is döntöttünk, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be.

Szintén szerdán - még az ítélethozatalt megelőzően - sikerült a tormaföldei fiatalember édesanyjával is szót váltanunk, aki többek között annyit mondott el, hogy fia egészségi és szellemi állapota folyamatosan javul, de továbbra is állandó ápolásra, illetve fejlesztőpedagógiai foglalkoztatásra szorul. Az anya kérdésünkre elmondta: a család nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jogerős bírósági döntés után polgári peres úton kártérítési igénnyel állnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!