Az influenzásoknak tartják fenn a fertőző osztály ágyait a zalaegerszegi kórházban

A Zala Megyei Kórházban minden hétfőn összegzik az influenzajárvánnyal kapcsolatos új fejleményeket. Mint dr. Csidei Irén főigazgatótól megtudtuk, a legfrissebb adatok szerint az elmúlt héten 12 főt ápoltak az intézményben influenza szerű tünetekkel, valamennyien 15 és 64 év közöttiek. Intenzív ápolásra vagy gépi lélegeztetésre azonban egyiküknek sem volt szüksége, komolyabb szövődmény nem lépett fel.

Benedek Bálint

- A járvány miatti intézkedések sorában a múlt héten "kiürítettük" az infektológiai osztályt, tehát a közvetlenül nem fertőző pácienseket a betegségük szerinti osztályokon helyeztük el. Az e módon felszabaduló ágyakon tudunk helyet biztosítani az influenzásoknak - avat a részletekbe a főigazgató. - A gyermekkorú betegek elhelyezését is meg tudjuk oldani, az új pavilonban ugyanis nagyon jól elkülöníthetőek a kórtermek.

A vírus aktivitásáról a napokban nem érkeztek újabb fenyegető hírek, ám arra nincs garancia, hogy már túl vagyunk a nehezén. Mivel a  leggyakoribb súlyos szövődmény a vérzéses tüdőgyulladás, aminek kezelése gépi lélegeztetést igényel, arról is érdeklődtünk,  rendelkezésre áll-e elegendő lélegeztetőgép a megyei kórházban.

- Összesen 15 lélegeztetőgépünk van, ebből tíz a gyerekosztályon - feleli a főigazgató. - Ez a kapacitás remélhetőleg elegendő lesz akkor is, ha súlyosabbá válik a járvány. Ha netán mégis kevésnek bizonyul, a régió kórházai nyújtanak egymásnak kölcsönös segítséget. Amennyiben komolyabb halmozódást tapasztalunk, át kell szervezni az intenzív ellátás rendszerét.

- Az ÁNTSZ mellett a megyei kórház is működtet oltópontot. Milyen az érdeklődés?

- Az utóbbi napokban csökkent a betérők száma, talán a karácsonyi készülődés, ajándékvásárlás elvonja az emberek figyelmét a vírus veszélyeiről  feleli dr. Csidei Irén.  A múlt héten naponta 65-70 fő jelentkezett, hogy beoltassa magát H1N1 ellen, ám ezt megelőzően még nagyobb volt az érdeklődés. A 24 éves babosdöbrétei fiatalember H1N1-el összefüggésbe hozható sajnálatos halála (szervezetében kimutatták a vírust) komoly figyelmeztetésnek bizonyult, azt követően naponta 130-an is felkeresték az oltópontot. Az eredeti tervek szerint december 22-ig működnek az oltópontok, ám amennyiben szükséges, bármikor újra tudjuk indítani a Véradó Zárda utcai épületében nyújtott szolgáltatást.

- A kórház dolgozói milyen arányban igényelték az oltást?

- Közel 50 százalékuk élt a védekezés ezen módjával. Ez magasabb, mint az átlagnépesség átoltottsága, ám még mindig kevesebb a kívánatos 60 százaléknál. Kötelezővé természetesen nem tehetjük az oltást, de jó volna, ha minél többen ébrednének rá arra a felelősségre, amit a magunk és a betegeink védelme jelent. Több alkalommal is tartottunk tájékoztatót a munkatársainknak, ahol elmondtuk, nem csak magunkra kell vigyázni, hanem a betegeinkre és a családunkra is. Sokan megértették ezt, de még nem elegen. Pedig arra szintén gondolni kellene, mi lesz a betegellátással, ha például egy kislétszámú osztályon  a nővérek fele elkapja a vírust. Egyelőre szerencsére ennek nincs jele, kórházunkban nem magasabb a táppénzen lévők száma, mint ami ilyenkor megszokott.

Elmondja még, az oltás továbbra is időszerű, hiszen a WHO előrejelzései szerint a járvány várhatóan január közepén tetőzik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!