17,5 millióból újult meg az osztály

Megújult a keszthelyi kórház szülészeti- nőgyógyászati osztálya. A több mint 17,5 millió forint költségű, jelentős részben adományokból finanszírozott beruházást pénteken avatták fel.

Horányi Árpád

A fejlesztést az az örvendetes tendencia generálta, hogy a születések számának emelkedése zsúfolttá tette az osztályt. Dr. Kvarda Attila főigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a költségek egy részét adományokból fedezték, az így kapott segítség teremtette meg a beruházás alapját. Ennek részleteiről szólt dr. Kató Csaba, a finanszírozás támogatására létrehozott alapítvány kuratóriumi elnöke.

Összesen 3,5 millió forint gyűlt össze, magánszemélyek, vállalkozások, a környező települések adakozásával. Az alapítványt magánkezdeményezéssel indította el Manninger Jenő, országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere. Elmondták: az ellátási feltételek korszerűsítése jelképesen is a jövőbe mutat, hiszen a jobb körülmények az új, a felnövekvő generációt szolgálják. A város megduplázta az alapítványi pénzt, a többit a kórház biztosította.

Az osztály bővítésére hely szempontjából az adott lehetőséget, hogy a korábbi állami beruházással megvalósult épületbe költözött a járóbetegellátás.

Dr. Novák Péter osztályvezető főorvos mutatta meg a 270 négyzetméteren kibővített részt, ahol 2-3 ágyas szobákat alakítottak ki külön vizesblokkokkal, vizsgáló, nővérszoba létesült. Ezzel elkülönült a gyermekágyas valamint a nőgyógyászati betegellátás. Elhangzott, hogy tavaly 564 szülésre került sor a kórházban, ez az előző évinél 160-nal több. A tartósan nagyobb igényhez kellett a feltételeket megteremteni.

A bővítéssel bevezethető új ellátási rendszer lehetővé teszi, hogy az újszülöttek az édesanyák fekhelye melletti babaágyban, így közvetlen közelségben tölthessék a kórházi tartózkodási idejét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!