Mi lesz a másik családtaggal?

Zalaegerszeg - Megegyezett a minap a szocialista frakció és a kormányzat az Út a munkához közfoglalkoztatási program átalakításáról. Januártól egy családban csak egy fő kaphat rendelkezésre állási támogatást (RÁT-ot).

nincs nev

Bár a költségvetési vitában elvileg még változhatnak az álláspontok, Kiss Ferenc országgyűlési képviselő (MSZP) arról tájékoztatta lapunkat: a szocialisták módosító javaslata minden bizonnyal átmegy a parlamenten.
- Változtattunk az eredeti javaslaton, így ellátatlanul senki nem maradhat januártól sem. Egy családban valóban csak egy fő kaphat RÁT-jogcímen támogatást, de a családtagja, aki emiatt elesik a juttatástól, előnyt élvez majd a közfoglalkoztatásba bevonandók kiválasztásakor, tehát az önkormányzatok várólistájának élére kerül. Ha pedig a munkát nem tudja ellátni, képzésben vesz részt, aminek ideje alatt szintén jár neki a támogatás  fogalmazott a kormánypárti politikus.

Mint ismert, az Út a munkához program indulásakor valamennyi önkormányzat felülvizsgálta rendszeres szociális segélyezetteit, és a munkaképes korú és állapotú személyeket RÁT-os állományba regisztrálta. A RÁT-osokat a helyhatóság (vagy a nevében eljáró cégek, szervezetek) közcélú munkával kínálják, a munkavégzés ideje alatt bért kapnak (ennek 95 százalékát az állam állja), ha pedig nincs számukra feladat, támogatás jár nekik.

- Januártól szigorodik tehát a rendszer, viszont több forrás jut a programra: 2010-ben 110 milliárd forintot szán rá a költségvetés - tette hozzá Kiss Ferenc.

Kiss Ambrust, a regionális munkaügyi központ főigazgatóját arról kérdeztük, a gyakorlatban mivel jár e változás.
- Törvény még nincs, csak tervek, szándékok vannak. Tény, hogy ha sok a jogosult, a plusz 10 milliárd forint is kevésnek bizonyulhat a rendszer működtetésére. Mégis úgy látom, nem az a lényeg, hány főből áll egy család, hiszen a foglalkoztatás messze a legolcsóbb szociális ellátás. Az Út a munkához programmal a rendszeres szociális segélyt akarta leváltani a kormány, ám a bő féléves tapasztalatok szerint az önkormányzatok (főleg a kistelepülésiek) ennél gazdagabb tartalommal töltenék meg, s foglalkoztatási programmá emelnék. Ehhez meg is találják a helyi közfeladatokat, s azt is be kell látni, hogy a falvakban szinte csak e program segítségével lehet munkahelyeket biztosítani.
 
- Hány családban fordul elő, hogy például férj és feleség is RÁT-os állományban van? - kérdeztük.

- Ahhoz, hogy ezt lássuk, a közös munkaügyi-szociális adatbázis információira van szükség. Ezt szeptember 30-ig kellett feltölteni adatokkal, de még nem teljes a kép. A tapasztalatok szerint ugyanakkor Zalában a változás (ha életbe lép) nem érint tömegeket - mondta.

A főigazgató úgy látja: a kreatív önkormányzatok jóval több főnek is tudnának feladatot adni, mint ahány RÁT-osuk van. A programot ráadásul össze lehetne vonni a szociális földprogrammal vagy a szociális szövetkezetek intézményével, s azt is érdemes volna vizsgálni, hogy a közfogalkoztatottak miként kapcsolódhatnak a vállalkozói körhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!