"Nyomoztak" a kráterben (fotóval)

Homokkomárom - Homoktolvajokat értek tetten közös akció során polgár-, illetve természetvédelmi őrök. A környék védett élőhelyein gyakori az illegális homokbányászat, ezért ilyen ellenőrzések várhatók eztán is.

Varga Andor

Homokkomáromnál 12 polgárőr, illetve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság két természetvédelmi őre bonyolítota le az ellenőrzést, mely már az első órában eredménnyel járt: a homokfejtések felé vezető egyik úton pótkocsis traktort állítottak meg, mely mögött egy lapátokkal megrakott személyautó haladt. A lefülelt személyek elismerték a károkozást - miután a polgárőrök a közeli homokkráterben mindhármójuk cipője, illetve a járművek nyomát is megtalálták.


Klein Ákos a kráterben. Az ilyen helyeken támad a parlagfű

Fotó: Varga Andor

- Az illegális homokbányászatban nem az eltulajdonított föld, vagy a kipusztított növény a fő probléma - fogalmazott Klein Ákos, a nemzeti park térségben illetékes munkatársa. - Persze ez sem elhanyagolható, hiszen a területet sok-sok éve rengetegen látogatják ilyen céllal, s igen nagy kráterek képződtek már. A fő gond, hogy ezeken a sovány talajokon nagyon nehezen regenerálódik a növénytakaró, miközben viszont például a parlagfű azonnal megjelenik. Ráadásul a kráterek vonzák a szemetet is: ezeken a helyeken gombamód szaporodnak az illegális hulladéklerakók.

Pedig a Dél-zalai Homokvidék kiemelt jelentőségű, különleges természetmegőrzési Natura 2000 terület, egyedi értékei miatt az Európai Unió oltalma alatt áll. Az elcsípett lapátos emberekkel szemben természetvédelmi bírságot szabnak ki, melynek mértéke 3 ezer és 150 ezer forint között lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!