A márványok aranyából - Helyére kerültek a Zrínyi-gimnázium új szobrai (képgalériával frissítve)

Zalaegerszeg - Szerda délelőtt daru segítségével a helyükre kerültek a Zrínyi-gimnázium homlokzatát díszítő márványszobrok. A művészet és a tudomány allegóriáját megtestesítő alkotások adakozásból születtek.

Mórocz Zsolt

A gyűjtést a Szobrokért Alapítvány indította el, ugyanis a gimnázium homlokzatán az épület 1897-beli avatása óta üresen állt a két szoborfülke az első emelet szintjén. 
 
- Nagyon vártuk már ezt a napot, öröm látni, amint a magasba törnek ezek a gyönyörű szobrok - mondja a helyszínen dr. Kocsis Gyula, az alapítvány elnöke, a gyűjtés fő szervezője. - A szoborállítás költésgvetése közel 11 millióra rúg,  ebből  2 millió még hiányzik. Az összeg egy részét az iskola előlegezte meg. A mai napig érkeznek felajánlások, továbbra is nagyon számítunk a volt zrínyisek támogatására, no és az önkormányzat ígért hozzájárulására. 

A munkálatokat féltő szemmel figyeli az alkotó, Szabolcs Péter szobrászművész is. Tudakoljuk, elégedett-e a Reneszánsz Zrt. kőszobrászainak munkájával, akik a gipszmodell alapján életre keltették a műveket. Az alapanyag az olaszországi Laasból érkezett, az ott bányászott, a carrarainál is fehérebb követ a márványok aranyának nevezik. 

- Nagyon szépen dolgoztak, igazán elégedett vagyok - nyugtázza a végeredményt a művész, aki korábban az iskola művész-tanára volt. - Fontos munka volt ez számomra, s fontos helyre, az ország egyik legjobb gimnáziumába került, büszke vagyok rá, hogy engem kértek fel.

Felvetjük, az ókori  görög művészetet idéző, klasszikus női és férfi alak illik  ugyan az eklektikus homlokzathoz, ám nem tükrözi, hogy az épületet 112 év múltán, egy másik kor fejezte be.
- A Zrínyi-gimnázium erősen épít a tradíciókra, ezért úgy érzem, illenek ide ezek a szobrok - reagál Szabolcs Péter. - A tudomány és a művészet ápolása, az életszemléletet meghatározó értékek képviselete mindig aktuális.

Közben a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. zalaegerszegi leányvállalatának szakemberei  selyemkötelekből álló hevederbe segítik a Tudományt.
- Nagyon aprólékos,  finom művelet  ez, minden mozdulatot meg kell fontolni  - érzékelteti a szoborbeemelés nehézségeit  Horváth Gábor, az országos cég  egerszegi részlegének vezetője. - Rendkívüli óvatosságot igényel, a  Zaladaru régi   partnerünk, velük végezzük e kényes munkát.

Természetesen a  gimnázium igazgatója, Horváth Attila is jelen van az iskolatörténeti pillanatoknál. 

- A diákok még nem tudják, hogy a szobrokkal kiegészült homlokzat várja őket a hétfői évnyitón, remélem elnyeri majd a tetszésüket - mondja. - Az  avatást szeptember végére tervezzük, egésznapos program keretében, amit a tudománynak és a művészetnek szentelünk. 

A munkálatok folytatásaként csütörtökön a földszint magasságában a helyükre kerülnek a 100X160 centiméteres márvány intelemtáblák is, melyeken veretes sorokkal szólítja meg  a diákokat a megszemélyesített Tudomány és  Művészet.

Drótkötél  szóba se jöhetett a szobrok rögzítéséhez, hiszen az megsérthetné a nemes márványt.  A kényes pontokon így is puha  textilbe bugyolálták a szobrokat a fehér kesztyűs munkáskezek. Elkélt az óvatosság, hiszen 500-600 kilogrammos   szobrok emelkedtek a levegőbe,  s senki sem szerette volna, ha megsérülnek, összepiszkolódnak a művelet során. A szobrok gond nélkül elérték  végleges helyüket, ahol impregnálják őket, védelemül a madárürülék és egyéb szennyeződés ellen.


A FOTÓKRA KATTINTVA TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT! 
ZH fotók: Ohr Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!