Kéménybe csapott a villám Keszthelyen - Állnak a vonatok a déli parton - Piros riasztás a Közép-Dunántúlon

Körkép - Kilenc vonat vesztegel a Balaton déli partján vezetékszakadás miatt, Fehérvár-Budapest között avartűz miatt nem közlekednek. Fonyódon 104 km/órás szelet mértek, Ajkán jégeső zúzott, Közép-Magyarországra elrendelték a legmagasabb fokú, piros színnel jelzett meteorológiai riasztást. Keszthelyen két kéménybe csapott bele a villám.

zaol.hu

Megint Állunk Vazze - avartűz Dinnyés-Székesfehérvár között

A Budapest-Székesfehérvár vonalon avartűz miatt áll a vonatközlekedés Dinnyés és Székesfehérvár között - közölte Peiper Károly, a MÁV sajtóügyeletese az MTI-vel szombaton.

A sajtóügyeletes elmondta: 13 óra 25 perckor Dinnyés és Székesfehérvár között nádas- és avartűz miatt kellett lezárni mindkét vágányt, ezért a szerelvények jelenleg mindkét irányban várakoznak. Hozzátette, hogy a tűzoltóság megkezdte a lángok oltását, csak a lángok elfojtása és a füst eloszlása után indulhat meg a vasúti közlekedés egyik vagy mindkét vágányon.

Peiper Károly kiemelte, hogy az avartűz miatti vágányzár a jelenlegi helyzetben nem érint már sok vonatot, hiszen azok éppen a Balaton déli partján vesztegelnek amiatt, hogy Balatonszárszón a vihar miatt leszakadt a felső vezeték.

Kilenc vonat vesztegel a Balaton déli partján a vihar miatt

A sajtóügyeletes elmondta: Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felsővezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült.

A tervek szerint szerint másfél-két órát vesz igénybe a pálya felszabadítása, ezt követően dízelmozdonyokkal vontatják majd a jelenleg veszteglő a szerelvényeket - hangsúlyozta Peiper Károly, hozzátéve: a végleges helyreállítást délután 5 órára ígérik a szakemberek, akkora állhat helyre a közlekedés.
   
A sajtóügyeletes kiemelte még: a Horvátország felől érkező 205-ös számú Maestral nemzetközi vonat kerülő útvonalon, a Balaton északi partján közlekedik majd.

Piros a riasztás Veszprémben, Fejérben és Komáromban

A Dunántúlon kívül a közép-magyarországi régióban is narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat, Veszprém, Fejér és a Komárom-Esztergom megyék területére pedig már piros a riasztás - tájékoztatta Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus szombaton az MTI-t.




Jégeső Ajkán
Fotó: MTI/Tímár Ákos

A meteorológus elmondta: a Dunántúlról tovább terjednek nyugat felé a zivatarok, amelyek a főváros térségére, Közép-Magyarországra várhatóan pár órán belül megérkeznek.

Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést, Balatonfüreden pedig 90 kilométer/órás széllökést mért a meteorológiai szolgálat, egyes településekről pedig jégesőt, s mintegy három centiméter átmérőjű jégdarabokat jelentettek - közölte Fodor Zoltán.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Villám csapott két kéménybe Keszthelyen

Zalában a Zalacsány-Hévíz-Keszthely vonalon volt a legerősebb a vihar ereje: Keszthelyen két kéménybe is villám csapott, ezeket, valamint megrongálódott tetőket és letört faágakat kellett eltakarítaniuk a tűzoltóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!