Hagyományteremtő szándékkal rendeztek prószafesztivált a falunapon

Dobri - Új elemmel bővült a dobri falunap, ettől az évtől már prószafesztiválként szerepel a programnaptárban. A szombati rendezvénynek a prószasütés így elmaradhatatlan részét jelentette.

Gyuricza Ferenc

A dobri sportpályán a település méretéhez képest már kora délelőtt hatalmas tömeg gyűlt össze. A jelenlévők egy része a focitorna eseményeit követte szemmel, míg mások a főzőversenyen részt vevő csapatok tagjaival beszélgettek. 

- Szinte minden környező település képviselteti magát - magyarázta Végh Hajnalka, a programot koordináló Dobri Jövőjéért Egyesület elnöke. - A főzőversenyre hét csapat jelentkezett, a hagyományos focitornán pedig tíz együttes indult. A gyerekek részére emellett kézműves foglalkozásokat is szerveztünk, míg a délutánt szintén helyi és környékbeli kulturális csoportok, szólisták fellépése, illetve rendőrkutya-bemutató színesítette.




A közelmúltban alakult civil szervezet vezetője azt is hozzátette, a prószafesztivállal új arculatot akartak adni a rendezvénynek, amit a jelenlévők is elfogadtak. Azt ugyan senkitől sem kérték, hogy a főzőversenyre prószával is nevezzenek, ám négy csapat tagjai is úgy döntöttek, hogy krumplimálét, illetve a Dobri környékén jól ismert tócsit, azaz kör alakú prószát is sütnek. 



Fotók: Gyuricza Ferenc

- Úgy látom, a legtöbb csapat valamilyen pörkölttel készül, ezért mi inkább egy kis különlegességgel lepjük meg a közönséget - mondta a kisszigeti Kovács Oszkár.  Szalonnával göngyölt, fűszerezett vesepecsenyét készítünk, ezzel biztosan nyertni fogunk. Köretként sült gyöngyhagymát, illetve tejszínes zöldborsót tálalunk. 

A zsűri tagjai viszont másként gondolták, s bár a vesepecsenye is ízlett mindenkinek, ám győztesnek azt a helyi csapatot kiáltották ki, amelynek tagjai szintén nagyon finom rácponttyal vendégelték meg az első dobri prószafesztiválra kilátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!