Ellentmondásos munkaerő-piac - Mely szektorokban várják az álláskeresőket?

Zalaegerszeg - Míg az előző havihoz képest júniusban mintegy 1200-zal kevesebb új állást kínáltak a vállalkozások, a nyilvántartott álláskeresők száma - idén először - mégis csökkent.

Varga Lívia


A válság a megyében leginkább Zalaegerszeg térségét érintette


- Míg májusban 1964 új állás jelent meg a regiszterünkben, az előző hónapban ez a szám 733-ra csökkent. Ugyanakkor a nyilvántartott álláskeresők száma júniusban csaknem négy százalékkal (727 fővel) lett kevesebb, ami az egy évvel korábbihoz képest azonban 47 százalékos növekedés - fogalmaz Hegyi László, a NydRMK Zalaegerszegi Munkaügyi Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója. - A munkaerő-igény nagy arányban a szállodaiparban, vendéglátásban, kereskedelemben jelentkezik, de jelentős számban keresnek gazdasági, pénzintézeti ügyintézőt, technikust, emellett pedig félszáz építőipari állás is betöltésre vár.

 A válság a megyében leginkább Zalaegerszeg térségét érintette, itt májusban is mintegy százzal nőtt az álláskeresők száma, a tavaly júniusihoz viszonyítva pedig - szintén a megyei átlagot meghaladó - 64 százalékos volt az emelkedés. Múlt hónapban megkezdődött a pályakezdő álláskeresők beáramlása is, számuk az előző évhez képest másfélszeresére emelkedett, azaz elkerülte az ezer főt. Csoportos leépítésről azonban sem szándékbejelentés, sem döntés nem érkezett a héten a munkaügyi központhoz.


A központi munkahelymegőrző pályázatokról

 - A héten újabb döntések születtek a központi munkahelymegőrző pályázatokról is - folytatja az igazgató. - A 127-ből ez idáig 65-öt bíráltak el, amiből 21 cég került pozitív elbírálás alá. Ez közvetlenül 311, közvetve pedig közel 900 állás megmaradását teszi lehetővé, összesen 191 millió forint értékben.

44 pályázó 662 millió forintos igényét viszont elutasították, ezzel - a gazdasági helyzet függvényében - közvetve 2300-2400, közvetlenül pedig 660 munkahely kerülhet veszélybe.

 - További uniós forrásokat biztosítanak a hátrányos helyzetűek képzésére, foglalkoztatására, valamint egy ötödik célcsoport támogatására, ami a válság miatt munkanélkülivé vált álláskeresők bevonását teszi lehetővé. S továbbra is várják a május végén indult mikro-, kis- és középvállalatok számára kiírt uniós, munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinált munkahelymegőrző támogatásra a pályázatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!