Vasárnapi vendégünk Máté P. Gábor, a Zalavölgyi Kultúrtivornya főszervezője

Kitekintő - A Zalavölgyi Kultúrtivornya a szervezők és a zalaszentgróti régió közönsége számára egyaránt értéket teremtett, ez a negyedik rendezvénysorozat után már nem kérdés. Máté P. Gábor főszervező azt mondja, induláskor célul tűzték ki, hogy a programok körét folyamatosan szélesítsék, s a fesztivált megszervezzék, amíg azt szívvel-lélekkel lehet.

Sámel József

- Jól tudom, hogy a kultúrtivornya ötlete baráti társaságban fogalmazódott meg?

- A Szentgróti Lokálpatrióta Társulat szervezi a programsorozatot, a csoportot gyermekkori barátságok alapján alakítottuk meg – fogalmazott Máté P. Gábor, aki zalaszentgróti születésű, s a veszprémi Petőfi színház tagja. – Korábban is gyakran buliztunk együtt, az összejöveteleken fellépésekre is sor került. Egy idő után úgy gondoltuk: ha eljutunk addig, hogy e programok már nem csak saját magunk, hanem mások számára is jelenthetnek értéket, akkor fesztivált szervezünk. Nos, így jutottunk el az első, 2006-os kultúrtivornyáig. Mindenki a saját szakmai területén dolgozott, hozzátéve a tudását, kapcsolatait a rendezvényhez. Így egyre szélesedett a kör, képzőművészek, zenekarok, színházi emberek, táncosok, humoristák, gazdasági és egyéb szakemberek szívesen vettek részt a rendezvényeinken. Mindezt alapul véve, talán elmondhatjuk, hogy saját magunk és a közönség számára is értékes rendezvénysorozatot sikerült meghonosítanunk.

- Ami évről évre nagyobb szabásúvá vált.

- Már az elsőt is összművészeti fesztiválként hirdettük meg, ám – ilyen a kezdet - minden programból volt egy. Az évek során azonban egyre inkább bővült a sor, ahogy a rendezvénysorozat hossza is. Tavaly a csütörtök még nulladik nap volt, idén már hétfőn megnyitottuk a kultúrtivornyát. A program kialakítása során próbáltunk figyelni mindenre, mindenkire, felnőttekre, gyermekekre, s persze arra, hogy komoly és vidám rendezvényeket egyaránt kínáljunk. Az évfordulókról sem feledkeztünk meg, így Zala megye ezer esztendeje. A Radnóti-év, a 250 esztendős Szent Imre katolikus templom, Zalaszentgrót várossá avatásának 25 éves jubileuma egyaránt helyet kapott a tivornya mindenapjaiban.

- A névben is szerepel, hogy a Zalavölgyi Kultúrtivornya nem kimondottan helyi, hanem régiós jellegű. Az elmúlt évekhez képest több vendég érkezett a térségből?

- Az első három program visszajelzései jók voltak, egyre többen ismerték meg, vettek részt rajta, vagyis úgy gondolom, a kultúrtivornya gyökeret vert a városban, a régióban egyaránt. Ehhez természetesen szükség volt arra, hogy a változatos programok mellett ismert és népszerű előadók, együttesek is színpadra, közönség elé álljanak.

- Meddig „növekedhet” a kultúrtivornya?



Máté P. Gábor: - A múlt már kötelez bennünket, célunk, hogy a jövőben is maradandó élményt nyújtsunk a kultúrtivornyázók számára Fotó: Sámel József

- Nem szeretnék párhuzamot vonni Kapolccsal, hiszen nekünk teljesen mások a céljaink, de a program alapján Zalaszentgrót igenis lehet egy hétre a kultúra fővárosa. A kérdésre visszatérve, amíg szívvel és lélekkel lehet szervezni, s megtartja értékeit a rendezvény, addig növekedhet. Odafigyelve arra, hogy ne multisodjunk el, s ne az anyagi kérdések legyenek az elsők. Úgy próbálunk létezni, hogy inkább a szponzorok támogatására, s ne a közönség (gondolok itt a belépő árakra) pénzére támaszkodjunk. A lényeg, hogy a kultúrtivornya az eredeti elképzeléseknek megfelelően felszabadult és vidám fesztivál legyen. A hagyomány megteremtődött, a múlt már kötelez bennünket, a cél, hogy a jövőben is maradandó élményt nyújtsunk a kultúrtivornyázók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!