De nehéz most fiatalnak lenni! Félelem a munkanélküliségtől

Zalaegerszeg - Munkanélküliség és kilátástalanság - ettől félnek a legjobban a mai 15 és 29 év közötti fiatalok egy kérdőíves vizsgálat szerint. Négy éve ugyanebben a felmérésben a drogok terjedése került az első helyre.

zaol.hu


Egyre pesszimistább a magyar ifjúság

- Nagyon nehéz a mai fiatalok helyzete, biztos családi háttér nélkül nem boldogulnak - mondja a Zeg-Zug Ifjúsági Irodában dolgozó Balogh Csaba. Kolléganői, Bertalan Edit Katalin és Doszpod Tünde is egyetértenek vele.

- Sok fiatal jön be hozzánk, hogy állást keres,  kész önéletrajzzal érkeznek. Nem várnak ölbetett kézzel, hanem a saját kezükbe veszik a dolgokat, járnak munkahelyről munkahelyre, hátha, valahol akad egy üres hely. De gyakori, hogy bölcsészdiplomával kénytelenek elmenni fizikai munkát végezni, ami néha még jobban is fizet, mint egy tanári állás - meséli nekünk Edit. 


Tünde, Edit és Csaba egyetértett abban, hogy a legnagyobb probléma a munkahelykeresés 
Fotó: Ohr Tibor

Az Ifjúság 2008 nemrég közzétett jelentéséből az derül ki, hogy egyre pesszimistább a magyar ifjúság, ami a jövőjüket illeti. 8000 fiatalt kérdeztek meg a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet kutatói először 2000-ben, 2004-ben, majd 2008 októberében. 
2004-ben a megkérdezettek fele azt állította, hogy romlott az emberek életszínvonala és az ország gazdasági helyzete is, míg 2008-ban ezt már több, mint 80 százalékuk látta így. A saját családjuk anyagi helyzetének romlása a fiatalok szemében megduplázódott: 36 százalék volt 5 éve, míg az októberi felmérés szerint már 62 százalék. 


"Lakás, autó? Ugyan már!"
  
- Egyértelműen romlott a helyzet és mindenki erről beszél, hallom a buszon, az iskolában, még otthon is a szüleimtől - mondja a végzős Kovács Helga, aki nemsokára kézbe veheti a diplomáját, szerencséje van, ősztől biztos állás várja az édesapja vállalkozásában. - A mi családunk is megérezte a válságot, a vállalkozás bővítését terveztük még múlt nyáron, most meg annak is örülünk, hogy nem kell bezárnunk.

Változó képet mutat a fiatalok jelenlegi élete a felmérés szerint. Baráti kapcsolatokkal, partnerkapcsolatalt és a tanulási lehetőséggel való elégedettség nem változott, viszont a jelenlegi életszínvonalukat, a jövőbeni terveik megvalósulásának esélyét rosszabbnak ítélték, mint 2004-ben. Akkor 30 százalék mondta, hogy romlani fog az emberek életszínvonala a jövőben, míg 20 százalék azt, hogy a személyes helyzetük fog romlani. A 2008-as felmérés alapján előbbi 48, utóbbi 38 százalékra nőtt. 

- A szüleim mindig azt mondták, hogy addig jó, amíg diák vagy, igazuk volt, de hát nem tanulhatok örökké, ugye? -kérdezz vissza a szintég végzős László Andrea. - Eddig volt ösztöndíjam, támogattak a szüleim, de ettől a nyártól a magam lábára kell állnom és nem tudom, hogy csináljam. Reményem sincs, hogy munkahelyet találjak, anélkül pedig a legalapvetőbb dolgokra sem futja. Lakás, autó? Ugyan már!


"Nehéz pályakezdőnek lenni, de nem reménytelen"

Hogy mit tartanak a fiatalok a legégetőbb problémának? 2004-ben a drog és alkohol terjedését (41 és 17 százalék), ezt követte a munkanélküliség (18 százalék), a bűnözés (16 százalék) és a lakásproblémák. A legújabb felmérés szerint viszont igencsak megváltozott a sorrend. A legnagyobb problémának a munkanélküliséget (38 százalék) tartják, utána jön a kilátástalan jövő, a céltalanság, a pénztelenség  és a létbizonytalanság. A sorrend jelentős átalakulását jelzi az a tény is, hogy a négy évvel ezelőtti felmérésben az utóbbi kettő nem szerepelt az első öt között. Az újabb a felmérésben a drog terjedése miatt már csak 13 százalék aggódott.

Andrea szerint a felmérés jól tükrözi a mai magyar ifjúság véleményét, ő is hasonlóan vélekedik.
- Nehéz most fiatalnak, pályákezdőnek lenni, de azért nem reménytelen. Lehet állást találni fél vagy egy év alatt, legfeljebb nem olyant, amilyent az ember szeretne és nem annyiért, amennyiért szeretne. Az csak a nagyon szerencséseknek jut -  mondja végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!