Zalai tehetségek (képgalériával)

Zalaegerszeg - Tálentumukat a világ jobbítására szeretnék használni, szögezték le a Zala Megyei Pedagógiai Intézet által szervezett Zalai Tehetségígéret 2009 megyei vetélkedő résztvevői.

Szabó Judit

A zalai iskolák a hagyományoknak megfelelően februárban kapták meg a felhívást, mely a 2009-es esztendő ifjú zalai tehetségeit kereste. Ezúttal nemcsak a tanulmányi eredmény és a közösségi munka, hanem a tudományos és művészi alkotótevékenység is szerepelt az értékelési szempontok között. 

Az írásban beküldött bemutatkozó pályamunkák után csütörtökön  a szóbeli megmérettetésre került sor, ezúttal az általános és középiskolások külön adtak számot tudásukról. 



A kitűnő és jeles tanulmányi eredményekkel büszkélkedhető diákok (32 fő) a pedagógiai intézet munkatársaitól izgalmas feladatokat kaptak: egy-egy  kedvenc témakörről kellett úgynevezett bemutató prezentációt tálalni a Kiss Albert (zalabéri iskolaigazgató) és Szűcs Gergely (az egerszegi Kölcsey-gimnázium tanára) vezette zsűri előtt.



A délelőtt folyamán az ifjak vetített képes előadásaiból kiderült, generációjuk könnyedén él a számítógép adta lehetőségekkel. Hallhattunk beszámolót  e sorok írója a középiskolások zsűrijében foglalhatott helyet  a nanotechnológiáról, a Rubik-kockáról, Bulgakov Mester és Margarita című regényéről, a XIX. századvégi Magyarországról, a sport  jellemformáló szerepéről, a zene erejéről, a magyar nyelv szépségéről, az amerikai iskolarendszerről.



A pályázók egy-egy téma kapcsán személyes tapasztalatok alapján rögtönözve beszéltek az agresszióról, a televízió hatásairól, a hazaszeretetről, a példaképekről, a gyermekszegénységről, Európáról   ekképp engedve betekintést formálódó világnézetükbe. A versenyen az írásos pályázattal összesen ötven, míg a két szóbeli feladattal maximum 20-20 pontot érhettek  el. A két kategóriában működő zsűri az első tíz-tíz helyezettet emelte ki, hozzátéve, a jelenlévők mindannyian a legjobbak közt tudhatják magukat, így mindenki kapott könyvjutalmat.


Végül az általános iskolások közül három, a gimnazisták közül négy diák nyerte el a Zalai Tehetségígéret címet:

- Horváth Balázs (Nagykanizsa, Batthyány-gimnázium 12. osztály), 
- Jámbor Aliz (Zalaegerszeg, Zrínyi-gimnázium 12. osztály) , 
- Kepe Nóra (Nk., Batthyány-gimn. 12. osztály)
-  Zsigmond Ádám (Zeg., Kölcsey-gimn. 12. osztály).

- Sisák Mária Anna (Keszthely, Egry-iskola), 
- Horváth Pálma (Letenye, Andrássy-iskola) 
- Varga Döníz (Nk., Kiskanizsai Iskol) 

A diákok jutalomutazáson vehetnek részt a nyáron.


A díjazottak
Fotó: Pezzetta Umberto


Az ünnepélyes díjátadásra majd június 11-én kerül sor a Hevesi Sándor Színházban, ahol a pedagógiai intézet egyéb elismerései is gazdára találnak.


További képek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!