Nem kellett a gólyának a fészek

Gutorfölde - Felemás eredményt hozott az a gólyafészek-áthelyezés, melyet egy család kérésére hajtottak végre a községben. A fészeknek sikerült megfelelő helyet találni, a madarak azonban nem fogadták el az emberi beavatkozást.

Gyuricza Ferenc

Keserű szájízzel mondja Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, hogy ennek valószínűleg a szaporulat látja kárát, hiszen a fészekben négy tojás is volt.

- Több gólyafészek-áthelyezésnél voltam jelen, de eddig ilyet még nem tapasztaltam - morfondírozik a természetvédelmi szakember. - A madarakban nagyon erős az ösztön, ezért szinte biztosak lehettünk abban, hogy folytatják a költést. Sajnos a jelek azt mutatják, túl nagy trauma érte őket.

Az Ady Endre utcában található gólyafészek áthelyezésére azért került sor, mert azt egy ott élő család kérte. Fehér Jánosné azzal indokolta mindezt, hogy az előttük lévő villanyoszlopon fészkelő madaraktól az elmúlt évek során rengeteg mocskot kellett elviselniük. A konyhakertből a szőlőt is kivágták, annak levelei állandóan fehérek voltak a gólyaürüléktől, de a kerítés és a kapu is így járt. Tavaly tettek már kísérletet egy fészekaljnak való keret felrakatásával a mellettük lévő villanyoszlopra, ám a madarak ismét a megszokott helyre költöztek vissza.



Fotó: Gyuricza Ferenc

- A hatóság megadta az engedélyt, nekünk ilyenkor a végrehajtás felügyelete a feladatunk - mondta Lelkes András. - A lelkem mélyén én sem értek egyet ezzel a döntéssel, de az is biztos, ha maradnak azon az oszlopon, a fiókák nagy valószínűséggel áramütést szenvednek, mert itt a fészek a csupasz vezetékre épült. Hacsak valami más baj nem éri őket előbb...

A természetvédelmi őr szavaira az utcabeliek adnak magyarázatot. Többen is állítják, hogy volt, aki légpuskával próbálta elűzni a madarakat. Fehér János előttünk sem leplezi ellenszenvét, orra alatt olyasmit dörmög, hogy a fészket fel kellene gyújtani. A szemben lakó, s nagy állatbarát hírében álló, lovakat is tartó Huszár Tamás ellenben örömmel látta volna a madarakat saját birtoka előtt.

Az áttelepítés ellen többen is felemelték szavukat, főként az váltott ki haragot, hogy a régi fészket az E.ON szakemberei villával szórták a földre. Lelkes András szerint viszont ez a jó megoldás, hiszen a madarak különben a megszokott lakóhelyükre költöznének vissza, de árambiztonsági szempontok is ezt indokolják. Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e célszerűbb a költési időszak befejeztével végrehajtani az áttelepítést, ismét kételyeinek ad hangot.

- Vannak érvek, amelyek szerint igen, de azt is figyelembe kell venni, hogy a fészekhez közelítő ember láttán a fiókák megrémülhetnek és kiugorhatnak a földre - magyarázza. - Ebben az esetben szinte biztosan elpusztultak volna. Így legalább az esélye megvolt annak, hogy eredménnyel járunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!