A szeretet százezrei - segítség az összevert és kirabolt Ilonka néninek

Keszthely - "Nagyon szépen köszönöm, hogy ekkora fáradtságot vállaltak magukra értem." Ezek voltak Hancz Ilona első szavai, mikor átvette a vasárnapi koncert bevételéről kiállított emléklapot.

Varga Lívia

Kedd délelőtt tizenegy óra. Kicsiny csoport várakozik a keszthelyi kórház parkjában. Ilonka nénihez jöttek, hogy ha jelképesen is, de átadják az érte rendezett koncertből befolyt összeget. Pár pillanat múlva fel is tűnik az asszony törékeny alakja a bejáratnál, s látszik: hiszi is meg nem is, hogy ezek az emberek miatta, érte vannak itt.


Csocsesz, Tóth István polgármester és az újra mosolyogni tudó Ilonka néni a keszthelyi kórház kertjében
Fotó: Katona Tibor

- Éjjel volt - idézi fel figyelmes hallgatóságának a 85 éves Hancz Ilona annak a bizonyos áprilisi éjszakának a borzalmait. -  Bevilágítottak az ablakon. Annyira féltem, hogy megmozdulni sem mertem. Talán nem jönnek be, gondoltam, ilyen öregasszonytól miért akarnák elvenni azt a keveset, amije van. De hogy ennyire tönkretegyenek, arra már nem gondoltam. Most azonban már jól vagyok.

Bár a véraláfutások már eltűntek, arcát még mindig  fájlalja az asszony, emiatt enni is alig tud. Egyelőre a keszthelyi kórházban ápolják, ő azonban már hazavágyik, igaz a vele történt borzalmak - érthető módon - még elevenen élnek tudatában. Bármilyen gyengéden is ébresztgetik, ő minden alkalommal összerándul.


    






















Április 14-i fotó az idős asszonyról: arcát bevérzések csúfítják el, a bal szemét nem tudja kinyitni

Fotó: Katona Tibor


- Mondták,  menjek otthonba, de én nem szeretnék, jobban érzem magam a saját házamban - teszi még hozzá, majd immáron sokadszor mond köszönetet mindazoknak, akik adományukkal segítik őt.

- Minden büntetést megérdemelnek azok a lelketlen, utolsó gazemberek, akik ezt tették Ilonka nénivel - fakad ki a hallottaktól a vasárnapi koncert egyik szervezője és fellépője,  Csocsesz. - Remélem azonban, hogy a felé áramló szeretet visszaadja az emberekbe vetett hitét. Én biztosan nyomon követem majd sorsának alakulását.


Ilonka néni (Tóth István polgármesterrel) február elején
Fotó: ZH archív

Ilonka néni házának felújítására, a koncertből befolyt 292 ezer 500 forinton túl kedd reggelig 78 adakozó jóvoltából további 463 ezer 550 forint jött össze, tudtuk meg a gyűjtést koordináló Zsuppán Beátától.
- Ezért az összegért én vállalok felelősséget - jelenti ki Tóth István polgármester. - A pénzt a felújításig az önkormányzat számláján helyezzük el, mielőtt még valakik ismét Ilonka néninél keresnék...

Ha Ön is adakozna: Adományokat a Zalavölgye Takarékszövetkezet 75500801-15000264-es számlaszámára várnak a szervezők május 15-ig. Aki segíteni szeretne, a közlemény rovatban tüntesse fel: Adomány Ilonka néninek. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!