Közel 800 milliós egészségügyi fejlesztés Zalában

Zalaszentgróton - A Nyugat-dunántúli régióban a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok fejlesztésére összesen több mint egymilliárd forintos fejlesztési támogatást nyert 12 önkormányzat - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön Zalaszentgróton. Zalába közel 800 millió forint érkezik.

MTI/AP

Az alap- és szakellátás fejlesztésére az európai uniós egészségügyi források csaknem 20 százalékát fordítja Magyarország, ami összesen 75-80 milliárd forintot jelent - mondta a támogatási szerződések ünnepélyes aláírásán.Hozzátette: a megvalósuló beruházásokkal jobban felszereltté és szebbé válnak a kistérségek egészségügyi intézményei. Szolgálati lakások épülnek, figyelnek az akadálymentesítésre, sőt akad olyan korszerűsítés, ahol napkollektor is kerül az orvosi rendelő tetejére.
    
Székely Tamás elismerésre méltónak nevezte, hogy a pályázó önkormányzatok gondot fordítanak a kötelezettségeik körébe tartozó alap- és szakellátás fejlesztésére, vállalva az ehhez szükséges önrész biztosítását. Előremutatónak tartja Lenti és Zalaszentgrót egészségügyi fejlesztéseit, amelyek keretében nemcsak a betegellátás színvonala javul, de nőnek a gyógyításra fordítható kapacitások és bővül a szakrendelések köre.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. háttéranyaga szerint 80-90 százalékos támogatással indulnak a nyertes pályázók beruházásai.


Zala megye
    
A két legnagyobb összegű fejlesztés Zalaszentgróton és Lentiben valósul meg, az előbbi önkormányzata 300 millió forintos hozzájárulással korszerűsítheti és fejlesztheti a kistérségi járóbeteg szakellátó központot, Lentiben pedig a rendelőintézet emeltszintű járóbeteg szakellátást fejleszthetik 400 millió forintos hozzájárulással.

Rédics 23,7 millió forintot nyert egészségház kialakításáraCsesztregen 29,3 millió forintos, Óhídon pedig 37 millió forintos támogatással a mikrotérségi háziorvosi rendelőt újítják fel. 


Vas és Győr-Moson-Sopron megyék

Gencsapáti (Vas megye) 36 milliót kap az egészségház felújítására és bővítésére, Lébény (Győr-Moson-Sopron megye) 40 milliót nyert az egészségház környezetbarát felújítására. 
Csornán (Győr-Moson-Sopron megye) 38 millió forint hozzájárulással egészségházat alakítanak ki, Veszprémvarsányban (Győr-Moson-Sopron megye) 24,9 millió forint támogatást kapnak az egészségház felújítására és akadálymentesítésére.
Jánosházán (Vas megye) 55 millió forint támogatással újítják fel és fejlesztik az orvosi rendelőt, Győrszemerén (Győr-Moson-Sopron megye) 28,6 millió forintot nyertek az egészségház rekonstrukciójára, Balogunyom (Vas megye) önkormányzata pedig új egészségház kialakítására 40 millió forinthoz jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!