Jókedvű tavaszi ”síelés”

Zalaegerszeg - Botokkal felszerelkezve áll egy csapat a megyeszékhelyi Vizslapark közepén. Vajon mit akarnak? Semmit, csak sétálni

zaol.hu

A manapság népszerű nordic walking-osok szerdán lepték el a Vizslaparkot, s  eztán heti két alkalommal vágnak sétálgatnak majd. Akinek kedve van, csatlakozhat - tudjuk meg Siklósi Vilmosnétól, az Egészség Egyesület Életmód Klubjának vezetőjétől. 



De mi is az a nordic walking? A szó lefordítva  északi gyaloglást, síjárást jelent, lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat. 

A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak.



























Bár nálunk csak nemrég indult hódító útjára, Észak-Európában már a '30-es években elterjedt. Eredetileg a sífutók űzték nyári erőléti edzésként. 



Önálló sportágként, mai formájában 1997-ben mutatkozott be, s azóta nem várt népszerűségre tett szert: hódít a Skandináv területeken, Németországban, Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában és hazánkban is egyre több a követője.



























Az Egészség Egyesület Életmód Klub a Közösen  könnyebben névvel útnak indított  országos programhoz csatlakozva indította el a  nordic walking-ot, mely amellett, hogy megmozgatja az egész testet, kíméli az izületeket. 



Fotók: Ohr Tibor

Aki kedvet kapott, május 1-je után csatlakozhat!


Forrás: ZH - Péter Gyöngyi, wikipedia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!