Hihetetlen: egy nyolcéves gyerek mentette meg családja életét (fotókkal)

Bagod - Flórián és plüsskutyája mentette meg Kovácsék életét vasárnap kora reggel. Csak perceken múlott, hogy a négytagú család nem fulladt meg a füstben.

MTI



A házat nemrég újították fel


Öt óra felé járt az idő vagy hat volt, ez az óraátállítás miatt keveredett az emlékekben, amikor Kovács Károly felidézte  megmenekülésüket, amiben fontos szerep jutott  - minő véletlen, éppen az árvizek, tűzvészek ellen védő Szent Flórián nevére keresztelt  - nyolcéves kisfiának. 



A tűzoltók gyanakodtak: az utcából többször hívták őket vicces kedvű telefonálók azzal, hogy tűz van, ám most tényleg lángolt egy ház


- Flórián  jött át vasárnap hajnalban hozzánk, mert megégette az ujját, amikor megfogta a plüsskutyáját. A játék már izzott  - kezdte a 36 éves férfi.  - Azonnal felkeltünk a feleségemmel. Klári a gyerekeket menekítette, én meg a tüzet próbáltam eloltani. A házban még nem voltak felrakva az ajtók, így a füst megtöltötte a helyiségeket, de csak úgy másfél méternél magasabban, ezért nem fulladtunk meg. 



A folyamatosan működő fatüzelésű kályhából keletkező lerakódás gyulladt be a kéményben


-  Az izzó holmik nem kaptak lángra, mert addigra az oxigén is lecsökkent a lakásban. Szóval, a kisfiam tulajdonképpen a füst alatt sétált oda hozzánk, mi meg ahogy felálltunk, azonnal fuldokolni kezdtünk. Ekkor elkövettem azt a hibát, hogy kinyitottam az ablakot  - folytatta a vékony férfi, aki hol viccelődve idézi a kalandot, hol látható megrendültséggel emlékezik. 



A szoba egyik sarkában porrá lett minden


A huzat megtette hatását, egy pillanat alatt belobbant minden a háromszobás, hat éve vásárolt, s nemrég szépen felújított 120 négyzetméteres, Vitenyédi utcai házban.

-  Sajnos az nem jutott eszembe, hogy négykézláb meneküljünk ki és valami vizes rongyot dobjak az izzó holmikra, de hát pánikba estünk, az életünket mentettük. Öt év munkája veszett oda pár perc alatt  - mondta. 

Szavait alátámasztotta a látvány, sok helyen a téglákig elégett minden, még a fém zsanérok is elolvadtak.



A megolvadt zsanérok...


 - Megtapasztaltuk a telefonbetyárkodások következményeit is. Hívtam a tűzoltókat, ők meg visszakérdezték a számomat, de mivel  a feleségem mobilját kaptam fel, így nem tudtam elsőre megmondani, milyen hívószámról beszélek. Bizony, egy  kicsit győzködnöm kellett az ügyeletest, nem viccelek, tényleg ég a lakásunk  mesélte.  

(Az előzményekhez tartozik, hogy a közelmúltban a Vitenyédi utcába többször hívták a tűzoltókat vicces kedvű telefonálók, így érthető volt a gyanakvás.)



"Öt év munkája veszett oda pár perc alatt "


 A gyerekek 24 órás kórházi megfigyelés után hazamehettek, a család pedig az apa szüleinél talált magának fedelet. Ismerősöknek, barátoknak, szomszédoknak köszönhetően az odaveszett holmijuk helyett már kaptak annyit, hogy életüket folytathassák. 



A ház lakhatatlanná vált a tűz után


Kedden az önkormányzat kiadta a lakhatatlanságról szóló igazolást Kovácséknak, elkezdődhet az újjáépítés megszervezése, amit megkönnyít, hogy volt biztosításuk, így a húszmilliós kár nem tette földönfutóvá a családot.



A gyermekszobát koromba burkolta a füst


Két dolgot biztos megteszek, veszek poroltót és nem elégszem meg vele, hogy a kéményseprő csak évenként egyszer ellenőrizzen nálunk  - jelentette ki a családfő.  - Ugyanis kiderült, hogy a folyamatosan működő fatüzelésű kályhából keletkező lerakódás gyulladt be a kéményben és a gyerekszobai tisztítónyíláson át indult útjára a tűz  - magyarázta.



Flórián plüss kutyája


Először a fal közelében lévő textíliák izzottak fel, köztük a nyolcéves kisfiú, Flórián plüsskutyája, amit szerencsére álmában forgolódva magához húzott, ettől felébredt, megmentve ezzel szüleit és húgát, a hároméves Lillát is.



A ház újjáépítésre vár...



Különös:

A nyolcéves életmentő éppen az árvizek, tűzvészek ellen védő Szent Flórián nevét viseli. Flóriánt a keresztényüldözések idején fogták el, és arra ítélték, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre, az Enns hídjáról taszították le. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Magyarországon terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent.


Az óra teljesen megpörkölődött, 
mutatói elgörbültek, de még jár

Fotók: Arany Gábor, Tűzoltóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!