Robbanás: összedőlt egy 42 méteres kémény (fotókkal)

<b>Nagykanizsa</b> - Nagy robajjal, közel 200 kínáncsiskodó szeme láttára dőlt a mélybe a dél-zalai városban az egykori üveggyár hatalmas, 42 méteres kéménye. A művelethez összesen 16 kilogramm robbanóanyagot használtak fel.

Sámel József



A robbantási szakemberek már kora délelőtt a helyszínen sürögtek, az előre megfúrt lyukakba helyeztek el a robbanóanyagot 36 darab elektromos gyutacs formájában.

- Olyan lesz, mint amikor a favágók egy fát döntenek ki - mondta Jakab Ferenc robbantásvezető. - Tulajdonképpen egy éket robbantunk ki a kémény aljából, így magától fog majd ledőlni.



A robbantás előtt közel 200 kínáncsiskodó gyűlt össze a helyszínen, sokan kamerákkal, fényképezőgépekkel felszerelkezve érkeztek, hogy megörökítsék a „nagy borulást”. 

A figyelmeztető sziréna hangja után robbanás rázta meg a környéket, majd a kémény szép lassan dőlni kezdett. Néhány másodperc múlva már csak a több ezer tégla jelezte, hogy egykor termelőüzem működött a helyszínen.





A robbantást követően a járókelők hamar szétszéledtek, a romokat csak páran nézegették. Köztük több egykori üveggyári dolgozó is, akik kissé fájó szívvel vették tudomásul, hogy rövidesen bevásárlóközpont épül a területen. Mint mondták: az 1970-es években a kémény a város egyik szimbóluma volt, jóllehet mára csak az enyészet és egy tönkrement gyár helyét jelezte. 
 

A képekre kattintva Ön is végigkísérheti az eseményt!
Fotók:  Varga György

Az üveggyárról:
A kanizsai üveggyár 1948-ban kezdte meg működését egy kis teljesítményű olvasztókemencével és 8 fős munkáslétszámmal. Az államosítás után jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az üzemben, melynek eredményeként az első időkben hőálló főzőpoharakat, lombikokat, később műszaki üvegtermékeket, televíziós képcsőballonokat gyártottak. Ezidőtájt 1300 dolgozója volt a gyárnak. A rendszerváltást követően, 1996-ban a KHG Kft. folytatta a termelést, ám néhány évvel ezelőtt ez a cég is tönkrement, így felszámolták az üzemet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!