Megemelték a műsordíjat, kikerültek a csomagból

Zalaegerszeg - Körülbelül egy hete eltűnt az egyik kábelszolgáltató csatornái közül a Viasat 3, helyette azóta az AXN műsora látható. A régi adó nem másik helyre vándorolt, hanem kivette a szolgáltató a csomagból. A miértről kérdeztük az Infrasat Kft. ügyvezető igazgatóját, Szijj Istvánt.

Horváth Viktória

- A tavaly a Viasat 3 a műsordíját 60 százalékkal megemelte, 2009-től pedig duplájára kívánja növelni, mindeközben a tévéprogram relatív értékvesztése volt tapasztalható. 



Szijj István, az Infasat ügyvezetője Fotó: Katona Tibor

Azonban a díjnövekmény nem párosul a tartalom erősödésével vagy más olyan előnnyel, ami az emelést indokolttá tenné. A csatorna elosztásából származó többletköltség a fogyasztói árak fokozatos mérséklésére tett törekvéseinket veszélyezteti, ezért kábeltévé hálózatainkon a Viasat 3 műsorának továbbítását megszüntetjük. Helyette másik, hasonló tematikájú szintén jelentős érdeklődésre számot tartó csatornák kerülnek a kínálatba. Sok kábelszolgáltató nemet mondott a jelentős mértékű áremelésre, januárban 250 településen 200 ezer háztartásban szűnt meg a csatorna műsora.

Mi is azt a megoldást választottuk, hogy azért az értékért, amiért a Viasatot továbbítani tudnánk, betehetünk 2-3 vagy akár több olyan csatornát, ami hasonló tartalommal rendelkezik, de még magasabb színvonalúak is. Egyébként a napokban postáztuk ki az előfizetőinknek az erről szóló tájékoztatást, jelenleg Zalaegerszegen és további 22 településen vagyunk jelen Zala és Vas megyében.

- Indokolta a csatorna valamivel az áremelkedést?

- Nem, nem indokolt semmivel. Kiadott egy sajtóközleményt, hivatkozott bizonyos dolgokra, de indokolni nem tudott se üzleti, se másmilyen alapon. Azért is érdekes ez a történet, mert ilyen még nem volt, pedig én már régóta a kábeltelevíziós szakmában dolgozom, hogy egy országos csatornára nemet mondunk. De ezt nemcsak mi, hanem nagyon sok szolgáltató megtette, kisebb és közepes méretű is. Szentgotthárdon például már egy éve nincs, ott már az első áremelésre nemet mondtak.

Mivel egészen friss ez a dolog, sokan vannak, akik még nem döntöttek. Ebben a gazdasági helyzetben, amiben most van az ország, én nem gondolom, hogy azokat a szolgáltatásokat vennék igénybe az emberek, amik drágulni fognak vagy már drágultak. Mi ezért törekszünk arra, hogy alacsonyan tartsuk az árainkat. Mivel egyre több csatorna jelenik meg a piacon, akik között nyilván konkurencia harc van, ezért mi is tudunk majd válogatni közülük, csak a Viasat nem akar erről tudomást venni, bizony őt is lehet helyettesíteni.

- Mit döntenének, ha a csatorna visszatérne a régi áraihoz?

- Akkor, ahogy azt már többször is jeleztük feléjük, érdeklődnénk újra. Ám már ebben sem vagyok olyan biztos, mert lehet, hogy a lakosság egy fél év múlva azt fogja mondani, hogy már nem is kell, mivel megszerette az új adókat. Úgy gondoljuk, hogy emiatt nem lesz jelentős azoknak a száma, akik másik szolgáltatót választanak helyettünk, főleg úgy, hogy bevezettük a digitális szolgáltatást, aminek hozadéka többek között, hogy sokkal több adót nézhetnek kevesebbért, mint eddig. De hamarosan már a HD szolgáltatásunkra is elő lehet fizetni, az internet és interneten keresztül működő telefonszolgáltatással árait is tovább csökkentettük. Nem célunk az áremelés, úgy gondolom, hogy ez cserébe olyan plusz, ami miatt maradnak nálunk az előfizetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!