Egy óra sötétség - de megérte!

Keszthely - Sötétséget mutattak, hogy megbecsülje az emberiség a világosságot. Hogy értékelni tudjuk mindazt, ami ma természetes. A Balaton-parti város immár társadalmi összefogással csatlakozott a természetvédelmi világnap alkalmából 2007-ben életre hívott, világra szóló kezdeményezéshez: a szombat esti Föld órája akcióhoz.

Horányi Árpád

A városban a Fő téren és a sétálóutca egy részén oltották le fél kilenckor a közvilágítási lámpákat. Többen mécsesek fényénél gyülekeztek, a Vajda János Gimnázium környezetvédő diákjai szervezett módon látványosságról is gondoskodtak: fáklyákkal vonultak fel a kivilágítatlan közterületeken.

 A Nők a XXI. Századért Egyesület és a Gyermekbarátok közössége a civil társszervezeteket szólított meg a témában. 

- Felhívással fordultunk a lakossághoz, az önkormányzathoz, hogy este 20 óra 30 perckor egy órai időtartamra kapcsolják le a világítást, az elektromos berendezéseiket - így a mindkét szervezetet képviselő Brunner Tiborné. - Egy lámpa lekapcsolása apró cselekedet, ami könnyű dolog, de éppen ezért nem is gondol rá az ember, hogy mennyire jelentős is lehet ez. Most, a világítás lekapcsolásával szavazunk a klímaváltozás ellen. 



A kivilágítatlan területeken fáklyákkal is felvonultak Keszthelyen
Fotó: Horányi Árpád


- Bármi fontos, amivel a környezet kímélhető, így a természet energiatakarékossággal való óvása, amiért most itt vagyunk - jegyezte meg Tamás Benjamin, gimnáziumi tanuló. - Egyetértek az akció lényegével, ezért is jöttem el. Részt kell venni abban ami közérdek, az otthoni életmóddal és a közösségben egyaránt, akár az utcán vagy az iskolában. Nyilvánvaló, hogy nem az egy órai spórolás haszna a hangsúlyos, hanem a figyelem felhívása. 

- A gimnáziumban régóta van környezetvédelmi fakultás, tavaly az energiatakarékossági témakörhöz kapcsoltan mi már csatlakoztunk ehhez az akcióhoz - így Rázsiné Gyulasi Adrienn tanárnő, aki a diákjai körében felkarolta a részvételt. - Örülök, hogy ez most már városi szintre kezd kiszélesedni. A jelentős dolgok mindig kis közösségekből indulnak el. 


A Föld órájának üzenete a világ minden tájáról az, hogy globális összefogással hatékonnyá váljék a klímaváltozás elleni küzdelem. A résztvevők osztották véleményüket abban, hogy minden ember, település részvétele számít. Így lehet megmutatni a közös érdekért való cselekvés képességét. A csoportos beszélgetések után azzal a jó érzéssel térhetett mindenki haza, hogy tettek valamit az élhetőbb világért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!