A laska, a prósza és a pogácsa vitte a prímet

Gyenesdiás - Egyél képviselőfánkot, azt én csináltam - ajánlotta biztatóan ismerősének már az ajtóban egyik asszony. A gyenesdiási községházára szombat délután édességekkel megrakott tálcákkal érkeztek a süteménysütő verseny résztvevői, s falánk kíváncsisággal az édesszájúak.

Horányi Árpád

A nyugdíjas klub több környékbeli társzervezetével immár hagyományt teremtett a süteménysütő versenynek. Neveztek a keszthelyi Margaréta Klub, tagjai, jöttek Reziből, Zalaapátiból. A résztvevő megmutathatták fantáziavilágukat. A versenyt több kategóriában hirdették meg: a kiemelt ünnepkörök szimbolikáival készülhettek karácsonyi-újévi, húsvéti, lakodalmas és böjti sütemények. Utóbbi körben a laska, prósza, pogácsa vitte a prímet. 



A versenyzők minden kategóriában bő felhozatallal szerepeltek
Fotó: Horányi Árpád


- Most első alkalommal régi falvédők kiállításával kapcsoltuk össze ezt a programot - mondta Hársfalvi Györgyné, a rendezvény háziasszonya. -  Akár a süteményekből, a hajdani konyhák jelképeiből is igen gazdag kínálat jött össze, csaknem félszáz feliratos kézimunka idézi a mindig is az otthon szívét jelentő konyhát. 

Az idillikus környezetben hirdetett eredményt a süteményverseny zsűrije, majd nagy közönséget vendégeltek meg az asszonyok a finom édességek és sós csemegék sorával.  A jó hangulatot Fodor Mátyás és Kocsis Réka néptánc páros műsora pezsdítette. 


A falvédő kiállítás egyben már a húsvéti kulturális kínálatot jeleneti, három hétig lehet megtekinteni a látnivalókat, konyhai enteriőrök elemeivel is idézve a régi időket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!