Az anorexia és a bulimia után itt az ortorexia és az exorexia

<b>ZH</b> - Külföldi és magyar celebek, hétköznapi tini lányok, fiatal nők, sőt még férfiak esetében is hallottunk már a koplalással járó anorexiáról és a falási rohamok, majd önhánytatás jellemezte bulimiáról, de újabban megjelent az ortorexia és az exorexia fogalma is. De mit is takar e két szó?

zaol.hu

Míg az anorexia és a bulimia az étel mennyiségével függ össze - előbbinél néha életveszélyesen minimális, utóbbinál a hatalmas adagok jellemzőek -, addig az ortorexia nervosa a táplálék minőségével kapcsolatos fogalom. Az ”újkori” betegségben szenvedők általában az egészséges táplálkozás, egészséges életmód követői közül kerülnek ki. Ám egyszer csak átesnek a ló túloldalára, megszállottan kezdenek bioételek után kutatni, egyre több időt töltenek azzal, hogy megtalálják a legjobb termékeket, precízen válogatnak, előre megtervezik, mikor mit fogyasztanak majd.  A megszállott egészségesség életterük beszűküléséhez vezet, s mivel egy idő után mereven ragaszkodnak egészséges ételeikhez, egyre inkább kívül kerülnek a „normális” társaságokon, kapcsolataik leszűkülnek, életminőségük romlik.

-  Úgy gondolják, ők cselekszenek helyesen - mondja Schmidt Eszter zalaegerszegi dietetikus, orvoslátogató, s hozzáteszi: ezzel szemben  táplálkozásuk egyoldalúvá válik,  pláne, ha egy idő után már szinte semmit nem mernek megenni, lévén nem tudhatják, egészséges-e.

Míg az ortorexiával küzdők életének középpontjában az evés áll, addig az exorexiásokéban  a sport. Ugyanis a túlzásba vitt testedzés is lehet káros. A sportfüggők  életében központi szerepet kap az izmos, kidolgozott  test elérése és az érintettek - az általuk ideálisnak tartott   munka mellett -  ügyelnek a megfelelő táplálkozásra is. A napi több órás tréningek a teljesítőképesség határát súrolják, és az illető  megpróbálja folyamatosan emelni az adagokat.

Az exorexiások ugyanúgy elszigetelődnek, mint az ortorexiások, s testképük a bulimiásokéhoz, illetve az anorexiásokéhoz hasonlóan nem megfelelő: az exorexiás akkor is zsírpárnákat lát magán, ha nincs rajta szemernyi felesleg sem, és  nem érzi, hogy életvitelével önmagát, testét-lelkét rombolja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!