Védőoltás: térítésmentesen vagy sem?

<b>Zalaegerszeg</b> - Az influenza szezon nemcsak a szervezetünket terheli meg, hanem a vezető hírekbe is beszivárog. A kérdés sokunkban felmerül: mikor kell fizetni a védőoltásért a háziorvosnak és mennyit? A jogszabályi háttérről és a gyakorlatról zalai orvosok véleményét kérdeztük.

zaol.hu

Egy tardi háziorvos, a jogszabályi háttér  ellentmondásaira hivatkozva az ingyenes  vakcinát sem hajlandó fizetség nélkül beadni betegeinek. Inkább nem is olt.
Az észak-magyarországi  háziorvos, aki szerint minden elvégzett munkáért ellenszolgáltatás jár,  a legfőbb ügyészséghez fordult a vita eldöntése érdekében.Zalában minden körzetben rendben zajlik az ingyenes oltás
Fotó: Katona Tibor

- Zalában minden körzetben rendben zajlik az ingyenes oltás, tudtunkkal egyetlen orvos sem kifogásolta, hogy térítésmentesen kell beadnia a vakcinát a krónikus betegeknek s a többi veszélyeztetettnek – tudjuk meg dr. Menyhárt Ildikótól, az ÁNTSZ regionális intézetének zalaegerszegi kirendeltségvezetőjétől. - Igaz, hogy az oltás plusz feladat a háziorvosok számára, de bizonyára bennük is tudatosul, hogy ezzel a megelőzést, a körzetükben élők egészségét szolgálják.

Dr. Gergye Ferenc megyei háziorvos szakfőorvos  megerősíti, hogy a veszélyeztetett  körnek ingyen járó védőoltás beadásáért nem kérnek pénzt a zalai háziorvosok. Más megítélés alá esik azonban, ha a páciens nem jogosult a kedvezményre, s a patikában megvásárolt vakcina beadatását kéri.


Tudta, hogy a jogszabály szerint a védőoltás beadásáért a háziorvos elvileg ugyanannyit is kérhet, amennyit a páciens a patikában az oltóanyagért fizetett?
A jogszabály betű szerinti értelmezése azonban egészen extrém kérdésekhez is elvezethet.  
Kíváncsi a részletekre? 
A válaszokért lapozza fel a Zalai Hírlap szerdai számát vagy klikkeljen és olvassa el online!

Ezek is érdekelhetik