Túl a matematika írásbelin is...

Nagykanizsa, Keszthely (hba, há) - Azt mondták, hogy száznál nem nagyobb? A francba, akkor ezt is elrontottam... - konstatálta az egyik kis hölgy tegnap délelőtt a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium előtt, ahol az ifjúság esélyeket latolgatott a sokak által rettegett írásbeli matek érettségi után.

Zalai Hírlap

Negyedórával tizenegy előtt már egyre többször tárult ki az intézmény ajtaja, melyen sorban léptek ki a friss maturandusok, ki feszülten, ki felszabadultan, attól függően, mennyit és hogyan készült a nagy napra...

- Teljesen más feladatokra számítottunk, nem ezeket gyakoroltuk matekórán - mondta Lovretics Anikó, a 12. C közgazdasági osztály tanulója - pontosabban volt tanulója. - Ennek ellenére mégsem volt túl nehéz, habár azért a tavalyihoz képest nagyobb kihívás volt. A legnehezebb számomra a kamatos kamat számítása volt.

Anikó azt is elárulta: a pécsi egyetemre készül, ahol alkalmazott közgazdaságtant tanulhat majd. Mellesleg megbarátkozhat a kamatos kamatokkal is...

- Figyelmetlen voltam és két apró dolgot elrontottam - mondta Banka Dániel. - De nem bánom, mert nekem úgyis a magyar és a történelem a fontosabb, ugyanis a Rendőrtiszti Főiskolára készülök. Túl vagyok már az egészségügyi-pszichológiai és a fizikai szintfelmérésen, úgy érzem, fél lábbal már bent is vagyok.

- Én is úgy érzem, hogy jól sikerült, bár a koordináta-geometriát én inkább a választható feladatok közé soroltam volna - mondta a 12. C-be járó Gredits Gábor. - Nem szeretem, mert mindig belekeveredek. Igaz, különösebben engem sem izgat a kérdés, mert én is a rendőrtisztire megyek.

No és olyan diák is akadt, aki kifejezetten a kettesre gyúrt .

- Őszinte leszek: arra törekedtem, hogy a minimális húsz pontom meglegyen. Ez szerintem össze is jött. Síkhülye vagyok matekból, és nekem a minimális pontszám is annyit ér, mint angolból a 87 százalékos érettségi - ismerteti valóban őszintén álláspontját Horváth Szabina. Mint hozzáteszi: eddig semmire nem készült, csak a matekra. - Mondjuk a logaritmusos egyenletet vágtam, mert tegnap ezt a témakört néztem át tüzetesebben. Sportkommunikátornak szeretnék továbbtanulni, mert a Forma-1-nél fogok dolgozni. Ha a matek érettségim sikerül, akkor minden.Keszthelyen a Vajda János Gimnáziumban tegnap nyolc tanteremben, összesen 120 érettségiző dolgozott a matematikai feladatok megoldásán. Kiss Ibolya igazgató elmondta, hogy a végzősök közül 17-en esti tagozatosok, a matematika szakon tanulók közül többen emelt szintű érettségire jelentkeztek, ők a megyeszékhelyen vizsgáznak.

- A diákok arcán látszik az izgalom, de az ilyesmi nem ritka dolog az iskolai falak közt - jegyezte meg az igazgatónő.

A diákok zöme kihasználta a feladatok megoldásához rendelkezésre álló időt.

- Reál szakos vagyok, a feladatsor első része könnyű volt, a többi gondolkodtatóbb - fogalmazott Dévényi Róbert, a tanteremből jövet. - A feladatok figyelmes elolvasása már kialakította bennem a megoldás módját, szerintem az odafigyelés volt a legfontosabb.

Iglódi Máté előrebocsátotta, hogy ő humán érdeklődésű.

- Az első pillanatok nehéznek tűntek, rangsoroltam a feladatokat, s ennek megfelelően fogtam a megoldásokhoz. A példák egyébként korrekten lettek összeállítva, de sokat kellet dolgozni. A rendelkezésre álló idő jól ki volt számolva, minden percét ki kellett használni. Számomra a tegnapinál a mai munka leterhelőbb volt.

Fonyó Lajos matematika szakos tanár, igazgatóhelyettes elmondta, hogy számára is izgalmasan teltek a délelőtti órák. Szaktanárként csak a dolgozatírások befejezése után ismerkedhetett meg a tételsorral.

- A kombinatorika, a valószínűségszámítás jelent meg nagyobb súllyal, az viszont szokatlan, hogy geometriai feladatok egyáltalán nem voltak - értékelt Fonyó Lajos. Hozzátette: örül annak hallatán, hogy a diákok zöme szinte teljes egészében kitöltötte az időt a munkával, reméli, ez az alaposan átgondolt, jó megoldások hozadékaként térül meg. 


Nézze meg az érettségi időszakát megörökítő képeinket webgalériánkban, ahol a polgárrá avatás, a nagykanizsai bolondballagás és a Vén Diák című mellékletünk képeit is megtalálja.

Ezek is érdekelhetik