Bulvár

2017.01.06. 14:45

Szétalázta a mesterséges intelligencia a go-játékosokat

Az elmúlt hetekben tűnt fel online go-szervereken az a Master nevű felhasználó, aki rövid időn belül szinte minden játékost megvert, akivel csak összehozta a sorsolás.

Később kiderült, a bajnokkal van egy kis probléma.

A kínai eredetű go egy több ezer éves játék, melynek célja az, hogy a játékosok saját köveiket lepakolva területeket és foglyokat szerezzenek a négyzetrácsos táblán. Bár a go szabályrendszere viszonylag egyszerű, a stratégiai lehetőségek sokasága miatt elég nehéz a játék igazi mesterévé válni - írja a 24.hu.

Éppen ezért is volt meglepő az online gózók számára, amikor a rejtélyes Master feltűnt. Sokan el is kezdtek gyanakodni, hogy a titokzatos felhasználó valójában nem is ember, hanem egy gép. Hogy a vádakat mennyire gondolták komolyan, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy végül bebizonyosodott: igazuk volt.

Tegnap ugyanis kiderült, ki is valójában Master. Demis Hassabis, a Google mesterséges intelligenciával foglakozó részlegének szakembere Twitter-posztjában elismerte, a bajnok valójában a DeepMind góra specializálódott rendszere, az AlphaGo volt.

 

A mesterséges intelligencia diadala

Az AlphaGo nem először ért el hatalmas sikert a játékban. Tavaly például a világbajnok I Szedollal vívott elképesztő párharcot, melynek végén a gép nyert 4:1-re. Szedol, aki egyébként a Tygem szerveren szokott játszani, 9 danos profi versenyző – azaz a legmagasabb besorolású.

Kettejük párharca volt az első eset, ahol egy profi játékos elleni goküzdelmet egy mesterséges intelligencia nyert.

Éppen ezért az AlphaGo sikere az egész mesterséges intelligencia-kutatás áttörő eredménye volt.

Az AlphaGo hálózata azonban úgy lett kifejlesztve, hogy ellesse a hús-vér játékosok stratégiáját, megértse a lépések mögött meghúzódó elképzeléseket. Éppen ezért a DeepMind több mint 30 millió emberi játszmából kiválogatott lépés bemutatásával kezdte meg a mesterséges intelligencia felkészítését.

Hogy ehhez miért használtak fel be nem avatott résztvevőket, az nem tisztázott. Talán reklámfogás volt, vagy éppen az egyszerűsége miatt választották ezt a módszert. Az sem kizárható, hogy azért döntöttek így, mert az emberek akár más stratégiával is játszhatnak, ha tudják, hogy ellenfelük egy gép.

Bármi is legyen a válasz, az elképesztő széria újabb bizonyíték arra, hogy mennyire fejlett az AlphaGo rendszere.

(Via: IFL Science)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!