Bulvár

2014.03.24. 14:25

Ha harminc nap az élet

Mit tennénk, ha valaki közölné velünk, hogy csak 30 nap van hátra az életünkből? Pláne, ha kiderülne, hogy egy rettegett kór végez velünk. A mielőtt meghaltam című film bemutatja mit lehet tenni 30 nap alatt és esetleg azután.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

A macsó rodeós egész életében halmozta az élvezeteket, csinos nőkkel vette körül magát, drogozott, ivott. Sosem gondolta, hogy a gyógyíthatatlan betegség őt is megtámadhatja. 1985-ben, Amerikában járunk, amikor is hirtelen megnőtt az AIDS-betegek száma, főként a homoszexuálisok körében. Az életrajzi dráma Ron Woodroof (Matthew McConaughey) életét mutatja be, miután megtudja, hogy HIV-vírussal fertőzött. A drámai hatás fokozatosan épül fel a filmben, állandó feszültségben tartja a nézőt azáltal, hogy valamelyik szereplő sorsáért aggódni kell.

Ron mindent megtesz gyógyulása érdekében, tanulmányokat folytat, hogy minél többet megtudjon a betegségről, gyógyszert csempésztet ki a kórházból, Mexikóig utazik, hogy egy utolsó esélyt adjon állapotának javulására. A főszereplőnek reményt ad az ottani orvos, akinek bevonták az engedélyét és nem a legideálisabb körülmények között gyógyít. Újult erővel távozik Mexikóból, ahol időközben üzletet is lát az illegális gyógyszercsempészetben. Nehéz eldönteni, hogy a korábban az életet semmibe vevő Ron sorstársain akar segíteni vagy valójában a pénz miatt teszi.

Ron megismerkedik Rayonnal (Jared Leto), aki elsőre tipikus transzvesztitának tűnik, olyan, amilyet már rengetegszer láttunk amerikai filmekben. Valamitől mégis működik, ahogy jobban megismerjük a film legpozitívabb karakterévé változik. Tisztában van vele, hogy a heterók kirekesztik. A homofób Ron is elutasító kezdetben vele, de hamar rájön, hogy át kell állnia a másik oldalra, ugyanis akikről eddig azt hitte, hogy a barátai, teljesen elfordulnak tőle. Ron és Rayon viszonya sokáig felszínes és érdekből alakul, ám Rayon hatalmas áldozatot hoz, hogy meg tudja menteni üzlettársát.

A filmben végignézhetjük Matthew McConaughey vívódásait, küzdelmeit és tenni akarását. Az életösztön mindennél erősebb mindkét szereplőnél, tisztában vannak az elkerülhetetlennel, de a végsőkig küzdenek és tesznek azért, hogy javítsanak életük minőségén.

A sztori maga, amúgy eléggé közhelyes, de a két szereplő annyit hozzátesz karaktere megformálásával, hogy végül igen hatásos és elgondolkodtató film kerekedik belőle. A Oscar-díjak sem véletlenül kerültek a két színészhez, a film egyszerűen Jared Leto rajongóvá tesz.

Matthew McCaughney több mint 10 kilót fogyott a szerep kedvéért, hogy még hatásosabban meg tudja formálni a haldokló AIDS-beteget. Jared Leto is koplalt Rayon hitelesebb alakításáért. Az amerikai filmakadémia a sminket és a maszkot is Oscarral jutalmazta az idei díj-átadón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!