Bulvár

2011.12.14. 13:52

Polgár Judit: Korábban nem jutott idő a karácsonyokra

A világhírű női sakkozó, az NB I-es sakk csapatbajnokságban a nagykanizsai Aquaprofit NTSK színeiben játszó, Polgár Judit gyermekkorából kimaradtak az ünnepek. A karácsonyvárás helyett Judit testvéreivel együtt versenyekre járt.

Benedek Bálint

Mint ismert Zsuzsa, Zsófia és Judit édesapja, Polgár László bebizonyította, hogy a gyerekek valóban csúcsteljesítményekre képesek, ha korai életkortól képzik őket egy speciális területen. A pedagógus szülők annyira ragaszkodtak a speciális elveikhez, hogy nem járatták iskolába, magántanulókként oktatták őket. A nevelést nem korlátozták csak a sakkra, számos nyelvet megtanítottak lányaiknak, akik ennek köszönhetően több diplomával rendelkeznek, s a világ legjobb sakkozói között tartják őket számon. Mint azt Judit életrajzában is írja: azzal, hogy megszületett, pedagógiai kísérlet kellős közepébe csöppent. Hamar kiderült, számára is csak egy út létezik, az pedig a sakk. Édesapja is sokszor hangoztatta: zseniket nevel.


– Az ünnepeknek, így a karácsonynak sem volt jelentősége az életünkben, minket főleg a versenyzés foglalkoztatott – mondta Polgár Judit.

Ennek persze meglett az eredménye, hiszen Judit 9 évesen nyerte első nemzetközi viadalát, majd 12 és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk mezőnyében. A legkisebb Polgár lány 12 éves volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával valamint Mádl Ildikóval a magyar sakktörténelem során először női olimpiai bajnokságot nyertek, majd ezt 1990-ben megismételték. Aztán Judit 15 évesen minden idők legfiatalabb férfi nagymestere lett.

– A férjemmel, dr. Font Gusztáv állatorvossal sem igényeljük annyira az ünnepeket, bár amióta megszületett Olivér és Hanna, legalább már jelen vannak az életünkben – folytatta Judit. – Karácsonykor a párom szüleinél a gyerekek feldíszítik fát, eszünk egy finom halászlevet meg mákosgubát, és az életünk megy tovább.


Az évszázad sakkozónőjének is megválasztott Polgár Judit úgy gondolja, hogy nem előre lefixált napokon kell kötelezően ünnepelni, hanem akkor amikor jólesik.

– Ez alapján lehetőség szerint tartalmasan éljük a hétköznapjainkat is, így mindig jut idő a közös örömre – mosolygott a sakkozó. – Most, hogy a gyerekek is követik a hagyományokat és sakkoznak, rendszeresen asztalhoz ülünk velük. S úgy vettük észre, mindkettőjüket érdekli a logikus gondolkodásra, kitartásra és kreativitásra nevelő szellemi sportág. 


Négy férfivel a kínai világbajnokságon
Polgár Judit immár öt éve az NB I-es sakk csapatbajnokságban szereplő négyszeres aranyérmes Aquaprofit NTSK együttesének a tagja. Bár az elmúlt két szezonban nem ült asztalhoz Kanizsán, a nemzetközi színtéren többször is bizonyított. A kínai tízcsapatos világbajnokságon négy férfivel, Lékóval, Almásival, Berkessel és Balogh-gal az oldalán az ötödik helyet szerezték meg. 



"Karácsonyváró" cikkeink: 

Viszik a karácsonyi halakat: megkezdődtek a téli lehalászások

Készülve az ünnepre 

Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Mai állás - 61 százalék, hogy fehér karácsonyunk lesz

A színek egyensúlya, ilyenkor karácsonykor 

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot Keszthelyen

Megnyitott az Adventi Udvar (fotókkal)

Érdemes volt kinyitni vasárnap

Princess: hogyan karácsonyoznak a hercegnők?

Óriási adventi koszorút készítettek Alsónemesapátiban 

Házasodik a krampusz - A kanizsai fúvósok már az adventre hangolnak 

Adventi Jégünnep (frissítve) 

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben 

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban 

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!