Bulvár

2010.11.04. 12:29

Most a zenére összpontosít a Budapest Bár

Novemberben jelenik meg a Budapest Bár harmadik, Zene című albuma. A népszerű formáció ezúttal is dupla kiadvánnyal jelentkezik, ám míg a korábbi nagylemezeken az ének dominált, most a címnek megfelelően a zene kerül előtérbe.

Gyuricza Ferenc

A Farkas Róbert ötlete nyomán, s vezetésével létrejött együttes teljesen megújult repertoárral jelentkezik, a kínálatban ezúttal amerikai swing-ek, brazil bossanova-k és szambák, argentin tangók, magyar örökzöldek és cigány dallamok ihlette klasszikusok, például Sarasate és Haydn művei, valamint Astor Piazzolla cigányzenekari felállásra hangszerelt gyönyörű modern tangói szerepelnek. A lemezen három külföldi zenész is közreműködik, a kivételes tehetségű New York-i énekesnő és hegedűművész, Mazz Swift, a japán származású, de Brazíliában élő gitár-virtuóz, Joao Egashira, valamint az Edinborough-i BBC-díjas zongorista - a szaklapok a világ egyik legjobb jazz-zenészének nevezett -, Brian Kellock.


A Zene című új programmal a Budapest Bár nemzetközi pályára lép, hiszen a november 12-én, a budapesti Uránia Filmszínházban tartandó lemezbemutató után külföldi vendégeikkel együtt a világ egyik legrangosabb zenei eseményén, a London Jazz Fesztiválon debütálnak. A zenekar előbb a Royal Festival Hall-ban lép fel, majd egy különleges koncert keretében a Royal Academy Of Arts-ban is bemutatkoznak, ahol egy nagyszerű magyar kiállítás, a Treasures From Budapest kísérőprogramjaként adják elő műsorukat.

A Budapest Bár 2007. decembere óta folyamatosan koncertezik. A zenekar egyaránt teltházat vonzott a legrangosabb fővárosi helyszíneken, vidéki művelődési központokban, szabadtéri színpadokon és fesztiválokon is. Első két albumukon még a magyar daloké volt a főszerep, elfeledett vagy mostohán kezelt dallamokat hoztak vissza a köztudatba, s szerettették meg a fiatalokkal is. Ezeken a lemezeken - akárcsak az eddigi koncerteken - a zenekar elsősorban az énekesek kísérőjeként jelent meg, az új koncepció ezen kíván változtatni.



A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította két zenésztársával, Farkas Mihállyal és Ökrös Károllyal, akikkel a Zeneakadémián kötött barátságot. Farkas Róbert közel 15 évig játszott a 100 Tagú Cigányzenekarban, ahol az évek során vezető prímássá vált. Fiatalon körbeutazta a világot és rangos helyszínek közönsége előtt lépett fel. A zenészt azonban más műfajok is izgatták, a Besh O Drom zenekar egyik alapítójaként a balkáni zenében, a Romano Drom révén az autentikus cigányzenében, a Kistehén zenekar tagjaként pedig a rock and rollban szerzett jártasságot. Farkas Mihály a Rajkó zenekarban tanulta meg a közös zenélés fortélyait, majd cimbalom szakon végzett a Zeneakadémia Tanárképző karán. Ökrös Károly szintén zenészcsaládban nőtt fel, részben ennek köszönhetően nagyszerűen ismeri a 30-as évek hazai és külföldi slágereit. A zenekar negyedik tagja Farkas Richárd - Farkas Mihály öccse -, aki az évek során nagyszerű bőgőssé vált.



A lemezen a Budapest Bár állandó tagjai, valamint a külföldi vendégek mellett szerepel még Frenk, akit korábban az együttes egyik vendégénekeseként ismert meg a közönség. Ezúttal azonban nem frontemberként, hanem dobosként segíti az együttest. Egy szám erejéig megjelenik a formáció másik énekese, Ferenczi György is, akárcsak Szakcsi Lakatos Béla, aki zongorázik a lemezen.



További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!