Bulvár

2009.05.04. 09:09

Angyalok és démonok: Tom Hanks újra Robert Langdon szerepében

Róma - Ron Howard, az Angyalok és démonok rendezője azzal vádolta vasárnap a Vatikánt, hogy megpróbálta megakadályozni új filmjének római forgatását, a katolikus kritikusokat pedig felszólította: mielőtt elítélnék, nézzék meg a filmet.

zaol.hu

A mozifilmet - amely a Dan Brown regényéből készült A Da Vinci-kód folytatása (történetileg valójában előzménye) - hétfőn mutatják be Rómában. A történetbeli szimbólumkutató, Robert Langdon visszatér a mozivászonra, hogy segítsen a Vatikánnak az elrabolt bíborosok megmentésében, valamint egy időzített bomba felkutatásában.
    
A Vatikánt felháborította A Da Vinci-kód, és a római főegyházmegye visszautasította, hogy római templomokban forgassák le a film egyes jeleneteit. Howard elmondta, hogy a Vatikán "hátsó csatornákon" keresztül is felhasználta befolyását, és megpróbálta megakadályozni, hogy bizonyos templomok környékén forgasson, valamint azt is elérte, hogy a premierhez kapcsolódó egyik esemény elmaradjon.



Dan BROWN amerikai író (középen) az Angyalok és démonok című regényéből forgatott, azonos című film világpremierje alkalmából tartott fotózáson vesz részt Tom HANKS amerikai színésszel (balra) és Ron HOWARD amerikai rendezővel Rómában 2009. május 3-án. A háttérben a vatikáni Szent Péter-bazilika látható 
Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

    
"Úgy volt, hogy fogadást vagy vetítést tartunk itt, Rómában, melyet korábban jóváhagytak, és feltételezem, hogy a Vatikán befolyása érvényesült végül" - közölte Howard vasárnapi sajtótájékoztatóján. A Vatikán egyik szóvivője cáfolta az állítást.
    
Az olasz média a hétvégén egy 102 éves püspököt idézett, aki a filmről úgy nyilatkozott, hogy az "erősen befeketítő, rágalmazó, és az egyház értékeit, valamint a Szentszék hírnevét támadja".
    
"Filmkészítőként csak az tesz csalódottá, hogy márciusig visszamenően több alkalommal próbálkoztunk, hogy lehetőséget teremtsünk a püspököknek és másoknak a film megtekintésére. Minden ilyen lehetőséget visszautasítottak" - mondta Howard hozzátéve, hogy eddig minden, a filmre vonatkozó kritika és panasz olyanoktól érkezett, akik nem is látták.
   
A Vatikánt felháborította, hogy A Da Vinci-kód története szerint Jézus feleségül vette Mária Magdolnát és gyerekeik születtek, létrehozva ezáltal egy királyi vérvonalat, amelyet a katolikus egyház hivatalnokai évszázadokon át titokban tartottak.



Ajelet ZURER izraeli színésznő az Angyalok és démonok című filmjének világpremierje alkalmából tartott fotózáson vesz részt Rómában 
Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
    

Az Angyalok és démonok története nem kavart ekkora vihart, a forgatókönyv az egyház vezetői ellen tervezett bombamerényletről szól, melyet a Langdon professzort ismét alakító Tom Hanks megkísérel elhárítani. 
    
"Bármely stúdió marketingosztálya szívesen gerjesztene vitát filmjei körül, ám ezt önmagukban nem tudják megtenni, ehhez partner kell" - nyilatkozta Hanks.
    
Dan Brown visszautasította, hogy a Langdon kalandjairól szóló következő regényéről beszéljen. Kiadója, a Random House szerint a folytatás szeptemberben jelenik meg. Annyit azonban elárult Brown, hogy meggyőződése szerint Howard lenne az ideális rendező új könyve megfilmesítésére is.


Forrás: MTI/Reuters/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!