Bulivan

2011.06.22. 11:32

Átrajzolt film: volt egyszer egy Pannónia Filmstúdió

Az alkotók reményei szerint őszre elkészülhet a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) bemutatott, Átrajzolt film című munka második része, Szalay Péter rendező dokumentumfilmje, amely a Pannónia Filmstúdió történetét eleveníti fel.

MTI

A film a magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tiszteleg a stúdió történetének bemutatásával - foglalta össze a Balázs Béla-díjas rendező. Az Átrajzolt film első része a kiemelt retrospektív panorámavetítésekhez kapcsolódva mutatkozott be a vasárnap véget ért KAFF-on.
   
Szalay Péter 2002-ben a Retina nevű rövidfilmes fesztiválon szerepelt Csúnya betegség című alkotásával, akkor ismerkedett össze a rajzfilmesekkel, mint mondta, "szerencsés pillanat" volt, azóta is jó kapcsolatban áll velük. A Pannónia stúdióról szóló film ötlete jó pár éve született meg.
   
"Úgy érzem, jól fogadták a filmet. Igyekeztem kronologikusan végigvinni a történetet, narrációval ritmikussá tenni" - mondta el az MTI-nek szerdán Szalay Péter. "Szerettem volna megszólaltatni, nem pedig áttételesen bemutatni az alkotókat, azokat akik részesei voltak ennek az aranykornak. A premier után majdnem mindenki számon kérte a folytatást, kérdezték hogy ezzel ugye nincs befejezve" - fogalmazott.



A Pannónia stúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát, itt készült a Vuk, a Kérem a következőt! vagy épp a Frakk, a macskák réme. Nem feledkezhetünk meg a fesztiválsikereket hozó egyedi filmekről sem, ilyen például Gémes József Koncertisszimo vagy Jankovics Marcell Küzdők című filmje, de a sort hosszan folytathatnánk.
   
Az Átrajzolt film a munkatársakkal készült riportok és archív felvételek segítségével idézi fel a stúdió történetét, és persze a jól ismert kultikus animációk sem hiányoznak az ötvenperces dokumentumfilmből.
   
A filmben Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egykori vezetője mellett többek között olyan alkotók és művészek szólalnak meg, mint Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Richly Zsolt, Vajda Béla, Gémes József, Foky Ottó vagy Pogány Judit.
   
Az Átrajzolt film a magyar animációs filmgyártást megalapozó Macskássy Gyula mellett felidézi Kovásznai György vagy épp Reisenbüchler Sándor és a közelmúltban elhunyt Dargay Attila alakját is. 



Visszaemlékezések és archív dokumentumok révén a dokumentumfilm betekintést enged máig népszerű retró tévésorozatok, illetve egészestés filmek, többek közt a Gusztáv, a Kockásfülű nyúl, a Mézga család, illetve a Hugó, a víziló, a János vitéz, a Lúdas Matyi vagy a Vuk kulisszái mögé.
   
Fontos, hogy a Pannónia története példaértékű, a film azért is készült, hogy ez ne múljon el, legyen dokumentálva és még időben szülessen egy összefoglaló mű. "Ez még élő filmtörténelem" - mondta Szalay Péter.
   
Az Átrajzolt film felkiáltás is - fogalmazott a rendező. A stúdió sikereinek felelevenítésével talán van remény arra, hogy újjáéledjen a magyar rajzfilm és vele együtt méltó helyére kerül a dokumentumfilmes műfaj is. A hatvanas évektől évtizedekig tartott az aranykor, a Pannóniát a világ első öt stúdiójába sorolták, számtalan fesztiváldíj kísérte a munkát. Manapság nincsenek gyerekfilmek, rajzfilmek, ez a dokumentumfilm talán elgondolkoztat, hogyan volt, hogyan lehetne most - mutatott rá. Dargay Attila Vukja kétmilliós nézettséget ért el maga idején, de voltak egyedi művészfilmek is, amelyeket viszont alig ismer a közönség. Ezeket a nagyszerű alkotásokat számtalan nemzetközi díjjal jutalmazták, ideje, hogy bemutassuk őket, a figyelmet rájuk irányítsuk."Van egy pici retró hangulata a filmnek, de ez szándékos" - jegyezte meg.
   
A film remények szerint őszre elkészülő folytatásában az első magyar Oscar-díjig vezető utat, a rendszerváltozás előtti évtized animációs filmgyártását és főbb alkotóit, illetve a pécsi és az 1971-es megalapítása óta önállósult Kecskeméti Műterem történetét göngyölíti fel. "Reméljük, így kerek egésszé válik a méltán legendás Pannónia Filmstúdió története" - írták le az alkotók a filmet.  
   
A második rész gyártásával ugyanakkor nehézségeik vannak, csak az NKA-tól kaptak némi támogatást. "De eltökélt vagyok, ez egy szisztematikusan végigvezetendő film" - hangsúlyozta Szalay Péter, aki még közel ugyanannyi alkotót szeretne bemutatni, mint amennyi az első részben szerepel. A második rész egyfajta kitekintés lenne, hisz a Pannónia Filmstúdió olyan, mint egy fa, aminek mindig vannak új hajtásai - fogalmazott. Ilyen hajtás a kecskeméti animációs stúdió, mely fontos műhellyé vált mára. "Vannak átkötő emberek, például Jankovics Marcell és Szoboszlay Péter" - tette hozzá. 
   
A rendező úgy fogalmazott, az Átrajzolt film katalogizáló mű, amely mementóként is fontos lehet. Mint mondta, örülnének, ha a két rész együtt DVD-kiadványban háttér-információkkal és életrajzokkal jelenhetne meg, így a televíziós sugárzás mellett iskolák és könyvtárak számára is érdekes lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!