Bulivan

2011.01.17. 11:45

A zalaegerszegi Art Mozi nem lesz művészmozi

A nagy terem ideiglenesen bezár, új infopontot hoznak létre és rendezvényeket várnak a nagy terembe, a művészmozi megjelölést egyelőre nem viseli az Art Mozi - közölték az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Horváth Viktória

Hétfőn délelőtt Kondor Anita, a Keresztury ÁMK igazgatója és Drávecz Szabolcs, az Art Mozi vezetője tájékoztatta a médiát a filmszínház körül kialakult helyzetről. Mint azt az országos hírekben hallani lehetett, a Magyar Mozgókép Közalapítvány  (MMKA) számláit és szerződéseit zárolta a kormány, ezzel nehéz helyzetbe hozva a budapesti és vidéki art mozikat. Az előző évi költségvetésbe ugyanis a zalaegerszegi filmcentrum is beletervezte a normatíva támogatást, ám az összeg (3-4 millió forintról van szó) nem érkezett meg, s van rá esély, hogy nem is fog.

A költségek csökkentése végett bezárják ideiglenes az Ady termet, s a vetítés, igaz, ezúttal kettő helyett napi három időpontban, a stúdió teremben folytatódik. Remélik, hogy a nagy termet, amely egyébként a város legnagyobb, több mint hatszáz főt befogadni képes helyszíne, rendezvényekre tudják bérbe adni. Amíg nem írnak ki egy új támogatási rendszert, a mozi elhagyja az art megjelölést, ez annyiban fog változásokat eredményezni, hogy szabadabban válogathatnak a vezetők a filmek közül: több lesz a populáris, nézőcsalogató alkotás, de az igényes európai és magyar filmek is megmaradnak a palettán.

Az MMKA bezárása már csak azért is nehézséget okozott a 27 vidéki art mozinak, mert ez az alapítvány támogatta a magyar művész filmeket, amelyek az utóbbi időben alig készültek, egyetlen kivétel ez alól az Üvegtigris harmadik része. Ez ügyben is lépéseket kell tenni, bár ez már nyilván nem a filmszínházak feladata lesz. Ha nem történik semmi változást, akkor bezár az összes art mozi az országban, ám ettől egyelőre nem tartanak a vezetők. Olyannyira, hogy újdonságokkal is szolgálhattak: februártól kulturális infopontot hoznak létre a mozi aulájában, s hamarosan filmklubot is szeretnének indítani, melynek első darabja a Mindszenty - A fehér vértanú című film lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!