Bulivan

2010.06.07. 08:57

Shrek vezet, a Szex és New York 2. csak az ötödik

Los Angeles - Megint a Shrek a vége, fuss el véle című családi háromdimenziós animáció végzett az észak-amerikai kasszasikerlista élén a hét végén.

MTI/AFP/Reuters

A hollywoodi mozinyár eddig meg sem közelíti a tavalyi szárnyalást, ezen a hét végén is közel negyedével kevesebb volt az észak-amerikai mozik bevétele, mint tavaly ilyenkor. (A mostani szombat-vasárnap 125 millióval zárt, míg előző évben június első hétvégéjén 165,3 millió dollárért váltottak jegyet a nézők.) Paul Dergarabedian a hollywood.com szakértője abban bízik, hogy a pénteken debütáló, két nyolcvanas évekből ismerős újrafilm, a The Karate Kid (a magyar bemutató dátuma még nem ismert) és A szupercsapat (magyar bemutató augusztus 5.) talán megfordíthatja a leszálló ágba került nézőirányzatot.

A Shrek negyedik, befejező epizódja - az előzetes becslések szerint - újabb 25,3 millióval (6,1 milliárd forinttal) gyarapította a kasszát, így teljes észak-amerikai bevétele elérte a 183 millió dollárt (44,2 milliárd forintot). Sikerét sok szakíró annak tulajdonítja, hogy a jól ismert és kedvelt figurákat felvonultató vicces történet még mindig egész családokat mozgósít. Márpedig úgy tűnik, jelenleg ez a célközönség a legbiztosabb bevételi forrás.

A Shrek nemzetközi szinten is jól megy - külföldi bevételei megközelítik a 70 millió dollárt -, pedig sok európai és dél-amerikai országban későbbre tolták a premierjét attól tartva, hogy a labdarúgó-világbajnokág miatt kevesebben néznék meg.

Az észak-amerikai mozikban a hét végén a második helyet a Get Him to Greek című rock'n'roll vígjáték szerezte meg 17,4 millió dolláros jegyeladással, a harmadik a Killers című akcióvígjáték lett 16,1 millióval. A negyedik a Perzsia hercege - Az idő homokja 13,9 millió dollárral, az ötödik pedig a várakozásoktól mélyen elmaradt Szex és New York második mozis epizódja 12,7 millió dollárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!