Búcsúszentlászló

2010.05.03. 14:12

Búcsúszentlászló ősi kegyhelye fogadta a híveket (fotókkal)

Egyházmegyei zarándoklatra hívta a szombathelyi megyéspüspök az egyházmegye híveit. A negyedik alkalommal, május 1-jén megrendezett közös zarándoklatnak - az első 2007-ben Mariazellben volt - Búcsúszentlászló adott otthont.

Horváth László

Az idei esztendőben a Zala megyei Búcsúszentlászló fogadta a szombathelyi egyházmegye híveit. Több mint 40 busszal és számtalan autóval, valamint vonattal érkeztek a hívek százai. Szentgotthárdról, Vasvárról, Becshelyről, Szombathelyről és Zalaegerszegről, és persze a környező településekről. Akadt olyan közösség is, akik gyalog tették meg a tizenöt kilométeres utat.

Fogolykiváltó Boldogasszony kegytemploma a Dunántúl egyik leghíresebb búcsújáróhelye, a Veszprémi Főegyházmegyében található. A hagyomány- és a legendárium szerint egy kápolna építését Szent László király rendelte el – a Boldogságos Szent Szűz tiszteletére – mivel megmenekült az őt üldöző hadtól... A főoltár mögött lévő kegykápolna köré építették a barokk templomot.

Kilenc óra körül érkeztek az első zarándokok, tíz óra körül már alig volt hely a kegytemplomban. A tizenegy órakor kezdődő szentmise kezdetekor szinte megmozdulni sem lehetett a szabadtéri oltár körül.

A szentmisét félszáz paptársa jelenlétében S.E.R dr. Veres András megyéspüspök mutatta be. Homíliájában a főpásztor szólt a család összetartó erejének fontosságáról, az egyház egyént és közösséget építő erkölcsi erejéről.

A hívek a szentmisét követően, délután zenei áhítaton vehettek részt (a kegytemplomban). A IV. Szombathelyi Egyházmegyei zarándoklat szentségimádással ért véget.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!