Borosta

2013.01.16. 21:26

Aki kövéren jól érzi magát, az hazudik

Nagykanizsa - Kilenc lyukkal beljebb fűzi nadrágja övét Burján Tamás. A 36 éves férfi egykor 130 kilogrammot nyomott, ám az életmódváltás elérte célját, a kerékpár nyergében kicsivel több, mint egy év alatt 57 kilogrammtól szabadult meg.

Benedek Bálint

- A vasárnapi ebédem két púposan megrakott, gazdag marhahúslevelessel kezdődött ezt pedig hasonló adag pörkölt és nokedli követte - kezdte Burján Tamás. - Desszertnek jöhetett 20 gombóc fagylalt, este nassoltam és chipset ropogtattam. Mivel az építőiparban dolgoztam, naponta a számítógép előtt terveztem, s legalább 80 ezer kilométert vezettem le évente.

Pedig Tamás gyermekkorában sokat mozgott, a kajakozást kifejezetten szerette, télen már a befagyott Csónakázó tó jegén korcsolyázott. S később kipróbálta a motokrosszt, ám a technikai sport megmaradt hobbinak.

- Mindig érdekelt a kerékpározás, de egyedül soha nem volt kedvem elindulni - mesélt tovább Burján Tamás. - Emellett mindig lusta voltam, szuszogtam és kínlódtam, amikor csak felhúztam a cipőmet. Csak híztam, előfordult, hogy a nyaralást 101 kilogrammal kezdtem és egy héttel később mire hazaértünk tíz kilogrammal többet nyomtam.

Burján Tamás a téli csapadékos időben a spinning kerékpár nyergében izzad. Átszervezte az életét, s mára nem csak fittebb, de erősebb is lett. Fotó: Szakony Attila

A kanizsai férfi nem volt beteg, sőt rendszeres véradó, de mégsem érezte jól magát a bőrében, s amint 2010-ben egyik barátja vett egy kerékpárt, neki is azonnal megjött a kedve. Az első út eléggé kalandosra sikerült, hiszen Tamásék eldöntötték, kibicikliznek Nagykanizsáról Surdra és vissza.

- A júliusi melegben egy kis bemelegítést követően felültem, s átlagosan 16-18 kilométeres sebességgel vánszorogva elindultunk - folytatta az akkor kereken 130 kilogrammot nyomó Burján Tamás. - Küzdöttem, viszont a Liszó utáni kanyarban lehúzták a rolót, és befordultam az árokba. A szívem zakatolt, majdnem kiugrott a helyéről, alig kaptam levegőt, kikészültem.

Ekkor megszólalt a vészjelzés a férfi fejében, hogy eddig és ne tovább. Innentől kezdve az elfoglalt üzletember átszervezte a napjait, s a délutánjait biciklizéssel töltötte. Kínkeserves edzéssel teli hónapok következtek, ám Tamás a családja támogatásával egy pillanatra sem adta fel. A siker érdekében először csak a vacsorát vonta meg magától, aztán egy hatékonyabb módszert választott: napi 5-6 evéssel kevesebb kalóriát juttatott a szervezetébe.

- Durumtészta különféle szószokkal nyakon öntve és a mozgás, e kettő keveréke csodákra képes - vélekedett Burján Tamás. - Sokat segít a minőségi rostban gazdag táplálkozás is. Ezeket a tippeket Jankovics Ferenc országúti kerékpáros árulta el, aki önzetlen segítségével, tenniakarásával számtalanszor átlendített a nehéz pillanatokon.

Persze soha nem gondolt arra, hogy feladja, sőt időközben rákapott az országúti kerékpározás ízére. Mint azt hozzáfűzte: látva a fogyás és az erősödés intenzitását, rákattant a tekerésre. Nem csak azért van szüksége a mozgásra, mert eltűnt róla 57 kilogramm zsír, hanem mert minden pillanatát élvezi. Körbepedálozta a Balatont, sőt most már meg sem kottyan neki a Nagykanizsa-Surd távolság, a baráti társaságával rendszeresen indul túrázni.

- A tekerésről télen sem mondtam le, és spinning-oktatóként a Szan-Dia Fitness SC-ben napi edzésekkel készülök a csapadékmentes időre tette hozzá. Aki kövér, és jól érzi magát, az hazudik. Igen, ki merem jelenteni, ha mozogna, akkor sokkal fittebb lenne, és a munkában is jobban teljesítene. Meggyőződésem, hogy napi másfél óra sportolással jóval egészségesebbek lennénk, erre én vagyok a két lábon járó bizonyíték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!