Borászat

2015.05.03. 10:13

Verseny a zalai borok rangjáért

Zalaegerszeg - Az első nagy zalai borversenynek ad helyet a megyeszékhelyi díszterem május 31-én, vasárnap.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalai borászok, szőlészek ezzel a programmal szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a 130 éves város híre minél messzebb jusson, országon belül és országhatáron túl. Törekvésük, hogy a megszülető, de még ismeretlen zalai borok megérdemelten rákerüljenek a borfogyasztási- és értékesítési térképre. A jóhír-építő munkát már megkezdte a három éve alakult Zalai Borturisztikai Klaszter, az I. Nagy Zalai Borverseny ötlete is tőlük származik.

- A Zalai Borút Egyesület és a Zalai Hegyközségi Tanács együttműködésével valósítjuk meg a bírálatot. A rendezvény kiemelkedik a hagyományos és persze fontos borversenyek közül - tájékoztatott Pál János, a klaszter elnöke. A színvonal záloga, hogy nemzetközi hírű bírálók lesznek jelen, például Kielmayer Krisztián, master of wine hallgató, aki Londonban tanul. Ezzel a képesítéssel csak 300-an rendelkeznek a világon. Eljön a televízióból ismert Kovács Antal, többszörös sommelier bajnok is. A szakemberek szigorú osztályozással, számítógépes rendszerrel fognak minősíteni.

A Zalai Borturisztikai Klaszter hármas cél megvalósulását reméli a megmérettetéstől, amire a honlapon lehet jelentkezni (www.zbk.hu). Országos publicitást ad a rendezvény a zalai boroknak, hiszen itt lesznek a neves borászati újságírók. Jelen lesznek a forgalmazók, a zalai vendéglátók és éttermek képviselői is, akik az eredmény alapján feltehetik étlapjaikra a zalai borokat.

- Palackérmeket gyárt a klaszter az alkalomra, a nyertesek jutalmakat is kapnak - jelezte Pál János. Mint mondta, 30-50 borász részvételére számítanak 60-70 borral, akikről tudják, jó borokat készítenek. Már csak a nagyvilágnak kell megismerni őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!