Biokertészet

2013.08.05. 22:00

Biokertész - Kényes, de értékes

A szomszédba kellett átlopakodnom kajszibarackot fényképezni, az enyémet ugyanis leszedtem ijedtemben és már a lekvárt kavargattam, amikor eszembe jutott, nem készült kép az ízletes gyülekezetről.

Fincza Zsuzsa

Nem ok nélküli estem pánikba, a gyönyörű termést dajkáló fáról ugyanis elkezdett potyogni a rothadásnak indult gyümölcs. Pedig már éppen beleéltem magam, hogy pár napig még e fa alatt rendezem a früstököt, s csak ha már mézédesre érett, készítem el belőle kedvenc baracklekvárunkat. Szegény kajszi, tán a hőség ártott meg neki, az is lehet, már lappangott benne a kórság, igaz rigolyás gyümölcs, maga a fa pedig még a mimózákon is túltesz.

Mandulakajszi az egyik legkésőbben érő, s legfinomabb barack. Fotó: Fincza Zsuzsa

A kajszi amúgy nem csak a legkényesebb, hanem a legértékesebb gyümölcsünk is, A B C vitamin készlete olyan magas, hogy már 3-4 darab fedezi napi szükségletünket. Gyógyító erejével még a szemész orvosokon is túltesz: képes késleltetni az időskori látásromlást, az A-vitamin hiányának első tünete éppen a farkasvakság, nélküle a szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez. Érvédő hatása ugyanilyen erős, ráadásként serkenti a máj méregtelenítő működését, kedvezően hat a zsíranyagcserére, és csökkenti az asztmatikus panaszokat is. A természetes szóval nem a kapszulás A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez, regenerálódásához egy jó sárgabarack arcpakolás többet ér minden agyonreklámozott kencénél. Az ásványi anyag tartalma is osztályon felüli. S amiért a legnagyobb piros pont jár a kajszinak: az összes jó tulajdonságát lekvárként, kompótként, sőt, aszalt állapotban is megőrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!