Biokertészet

2012.02.06. 12:31

Mezei katáng, a szép virágú herbakóró

Rövid időn belül hárman is kérdezték, vajon megélnének-e belőle, ha gyógynövénygyűjtésre adnák a fejüket. Nos, romantikusan hangzik a természet lágy ölén bolyongva eltölteni a munkaidőnket, s van ráció is a gondolatban, hiszen szép hazánkban több mint ezer fajta gyógynövény terem, ráadásul Zala megye neve a gyűjtésre javasolt vidékek között az élen olvasható.

Fincza Zsuzsa

Az is határozott előny, hogy e vállalkozás nagyobb beruházást nem igényel, s a kellően szorgalmas gyűjtögető tűrhető jövedelem kiegészítésre tehet szert, s esetleg, ha minden egyéb feltétel adott, akár a kenyérre valót is megkeresheti vele. Az egyik legfontosabb, hogy találjon a közelben felvásárlót, aki jó árért átveszi a növényeket, természetesen a megfelelő tudás is elengedhetetlen – nagy biztonsággal fel kell ismerni a gyógynövényt, tudni, hogy annak melyik részét kell gyűjteni, milyen állapotban – frissen szedve vagy szárítva - kell leadni. Amúgy felvásárlásra vállalkozni sem ördögtől való gondolat, akkor viszont a feldolgozót kell megtalálni, hogy átvegyék a felvásárolt gyógynövényt, de ki kell építeni a megfelelően képzett gyűjtő hálózatot is. A gyógynövényágazatban jelenleg is több tízezer ember dolgozik, megjegyzem, a gyógynövénytermés 80 százalékát a feldolgozást mellőzve (vajon miért nem lepődök meg ezen?) alapanyagként külföldi feldolgozókba szállítják.


Aki ezek után úgy gondolja, hogy megpróbálkozik a gyűjtéssel, szerezzen be pár szakkönyvet, és máris kezdje el tanulást! Az idő éppen annak való. Nekem például van egy 1966-os kiadású könyvem, íziben meg is nézem benne, mit ír kedvencemről, a kékvirágú katángkóróról. E gyógyfüvet tényleg zsákszáma szedhetjük, hiszen utak, rétek, szántó-, vagy parlagföldek mellett tömegesen tenyészik. A gyökerét, valamint a vékonyabb, 40 centiméternél nem hosszabb szárhajtásait, a tőlevelekkel együtt, kell gyűjteni – az előbbit októbertől áprilisig (tehát, ha felenged a föld, akár most is), a föld feletti részét pedig egész nyár át. 

A katáng (alias vadcikória) szeszkviterpén laktonokat (laktucint, laktukopikrint), inulint, fruktózt és kolint tartalmaz, bár méregteleníti a vesét is, elsősorban, mint „epe- és májbetegségek elleni herbafűként” tartják nyilván. Jó emésztést serkentő, emésztési zavarokat (felfúvódás, böfögés, bélgázképződés, bélrenyheség) megszüntető és étvágygerjesztő hatású természetes medicina, de kiemelkedő eredményeket értek el vele a gyomorfekély kezelésében is. Csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét, a vérnyomást, föld feletti részeinek fenolsavjai vízhajtó hatásúak – a népi gyógyászatban ősidők óta a mai napig használják ez utóbbi célokra. Állítólag köszvény és különböző bőrbetegségek ellen is jó eredménnyel bevethető.

Méregtelenítő és erősítő teát a katáng szárított és apróra vágott gyökeréből készíthetünk: 1 gyökeret 2 deci vízben 4 percig főzzük, leszűrjük, mézzel édesítjük - naponta 2-3 csészényit szürcsöljünk el belőle. A katánggal amúgy bátran kuruzsolhatjuk magunkat, mert még hosszantartó, vagy túlzásba vitt kezelés esetén sincs mérgező hatása. 



Kapcsolódó rovatunk:
Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!