Biokertészet

2011.06.06. 13:55

Vitamindús levelű karalábé, mint pehelysúlyú káposztabajnok (receptek)

A felső kertben még egy kábé tíz négyzetméter gizgazos terület csúfoskodott, gondoltam, az éjszakai eső után könnyedén elbánok vele, felásom, s alkonyatkor teleültetem majd kései karalábéval.

Fincza Zsuzsa


Bár épeszű ember árnyékba vonul a tomboló napsütésben, felvállaltam az izzasztó fizikai munkát, nem akartam, hogy halasztást szenvedjen az esti ültetés. Fejembe csaptam hát a szalmakalapot - szerencse, hogy idegenek nem látnak be a kertembe -, aztán: gyere ásó, kapa, gereblye! S míg a felázott talajú ágyásokat meg sem lehetett közelíteni, parlagföld olyan csontszáraz volt, hogy szikrázott volna az ásó, ha gyomgyökerek nem fékezik a behatolást. Többször eszembe jutott, hogy feladom -  ott egye a fene a tíz négyzetmétert -  aztán végignéztem a kerten, s visszajött a kedvem. Ha nem lennék ilyen szerény, eldicsekednék vele, hogy még az ágyások oldalait és a közöttük vezető utakat is egyenesre farigcsáltam, a gyomokat kilakoltattam, egyszóval a birodalmam valódi mintakert. Volt. Amikor az utolsó pörgyegyökereket, tarackokat is kibányásztam a felásott, megkapált, átgereblyézett földből, s indultam, bekapcsolni a szivattyút, hogy biztosítsam a kellő nedvességet is a karalábék lakosztályában, kelet felől érkező felsőbb hatalmak hatalmas dirrel-dúrral, csattanással jelezték, egy égi öntözéssel, átveszik tőlem a munka folytatását. Éppen csak fedezékbe értem, s a túlbuzgó felhők máris dézsából öntötték az esőt, az útszéli árok percek alatt rohanó hegyi patakká változott. S a kert, a gyönyörű mintakert sáros laskává változott. Egy egész álló napi munkával sikerült helyreállítanom a rendet. Naná, hogy tűző napsütésben.

 

Szóval szegény karalábék tehát mégis vártak egy napot a honfoglalással. Korai testvérei, mint mindenhol szívesen látott köztes növények, már több ágyás szélén a gumójukat növesztik, mint a vaskos káposzták nemzetségének pehelysúlyú versenyzői, kevesebb tápanyaggal is beérik.
Célszerű mindig csak kisebb adagokba vetni, s kiültetni, hogy folyamatosan zsengén szedhessük. Vitaminkészlete - B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) – gazdag, ásványi anyagokban sem szűkölködik, - kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is – is raktároz az ízletes föld feletti dudorában. A legnagyobb tékozlás, amit a zöldségfélékkel elkövethetünk, hogy kidobjuk  a karalábé leveleit, pedig háromszor annyi vitamint tartalmaznak, mint maga a gumó. Főzzük bele a karalábélevesbe, de tegyünk bele minden zöldséglevesbe, a húslevesbe, sőt a bablevesbe is. Főzelékbe is kiváló, a krémlevesekből se hiányozzon, s ízletes alkotórészei lehetnek a zöld salátáknak is.

 

 

A piacon, a boltokban sajnos már megkopasztva kapjuk a karalábét, de ha magunk termeljük, ne hagyjuk veszendőbe a levelét. Mint általában a zöldségfélék, jó hatással vannak az egészségünkre, a karalábé, mint rostban különösen gazdag zöldségféle, karbantartja a bélműködést, de jótékony hatással van a légző szervekre is. Olvasom, külsőleg és belsőleg egy időben használva intenzíven segíti a sebgyógyulást. A meghámozott, feldarabolt karalábéból gyümölcscentrifugával készítsünk lét, amiből igyunk, a maradékkal mossuk le a nehezen gyógyuló gennyes sebet, végül a pépet kenjük gézre és kössük rá a beteg testrészre.

Biokertészet hókuszpókusz nélkül - További cikkeink itt!

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Karalábés receptek

 

 

 

Töltött karalábé
 
A zsenge karalábékat meghámozzuk, kivájjuk és megtöltjük hústöltelékkel (tejbe áztatott zsemlye, darált hús, tojás, só, bors - zsemlye helyett használhatunk riszt is). A megtöltött karalábékat kevés olajon fedő alatt puhára pároljuk, egy másik lábasban a karalábéból kivájt részeket, az apróra vágott leveleket és szárakat kevés cukorral (édesítővel) puhára pároljuk, behintjük pár kanál liszttel és vízzel, csont-, vagy húslével felengedjük, felforraljuk, megsózzuk és beletesszük a töltött karalábékat.
 
Rakott karalábé
 
Egy kg karalábét apró kockára vágunk, a levelét és a szárát (ha friss és fiatal) nagyon apróra szeleteljük, 2 kanál cukorral (egyenértékű édesítővel) puhára pároljuk. Apróra vágunk egy nagy fej vöröshagymát, olajon megpirítjuk, beleteszünk fél kiló darált húst,  apróra vágott füstölt szalonnát, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Külön puhára párolunk 15 dkg rizst is, majd összekeverjük a hússal. A tűzálló edény alját megkenjük olajjal, rárakunk egy sor karalábét, erre egy sor tölteléket, erre megint karalábét, s így tovább, amíg az alapanyag tart. A legfelülre karalábé kerüljön, locsoljuk meg bőségesen tejföllel, megsütjük, amikor majdnem kész, meghintjük reszelt sajttal, s azt ropogósra sütjük a tetején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!