Biokertészet

2011.05.30. 13:00

Ránctalanító bodzavíz a csipkevirágból, elhájasodás elleni tea a levélből (receptek)

A bodzabokrokat nem ültettem, csak úgy lettek. A komposztdomb mellettit hagytam, gondoltam árnyékot tart az érlelődő biotrágyának és jótékonyan eltakarja azt a szem elől.

Fincza Zsuzsa


A többit minden ősszel kivagdostam, de megmakacsolták magukat, s tavasszal újra és újra kihajtottak, valószínűleg bíztak benne, egyszer majd csak megvilágosodok, s belátom, a biokertben helye van a bodzának is. Persze, csak az úttól távol, ahol, nem szennyezi az autók kipufogógáza, s egyéb porok. Könnyen karban tartható fácskává alakítható, így nem foglal el nagy helyet, s a kisebb portára is befogatható. Egyébként egész vállalkozások épülnek a bodzatermesztésre, ha nekik megéri, biztosan beválik a ház körüli gyümölcsösben is. Szerencsére kidolgozták az ideális termesztési módját, ezt alkalmazhatja a kotnyeles biokertész is. A legjobb, ha bodzacserjénket kis fává neveljük, egy-másfél méter  magasságig feltisztítjuk a törzset, itt kezdjük elágaztatni a koronát, amit a külső rügyekből fejlődő hajtásokból alakítunk ki. Az alulról rendületlenül előtörő tősarjakat folyamatosan ki kell irtani. A bodzának amúgy nagyon jó a megújuló képessége, ám a korona jobb megvilágítottsága, termőegyensúlyban tartása érdekében ne röstelljük évente a ritkító metszést. Öntözni nem igen kell, mélyen gyökerező, a talaj vízkészletét jól hasznosító növény, bogyónövesztés és érlelés idején azonban a vízigénye ugrásszerűen megnő, ha ilyenkor megkínáljuk egy kis vízzel, akár a duplájára is nőhet a termés mérete.


 

Szóval most már teljes jogú kertlakóként díszlik nálam három bodzabokor - jelenleg teljes virágpompában - a leheletfinom halasi csipke is csak gyenge utánzata a természet remekművének, a bodzavirágnak. Amúgy kedvenc folyóparti bodzázó helyeimet sem hanyagolom el, innét szerzem a teának és szörpnek való virágot, az itthoni bokraimat egyelőre békén hagyom, bogyót érlelnek majd, amiből csetelekvárt főzök - a bodzának ugyanis nem csak a virága, de a levele és az érett bogyója is tartalmaz gyógyhatású anyagokat. A virága flavonoidokban, fahéjsav-származékokban, illóolajban gazdag, a bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz. A bodzateát ősidők óta nátha és egyéb meghűléses nyavalyák esetén izzasztószerként és az immunrendszer serkentésére fogyasztják, a bogyókból készített lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó, de csillapítja a köhögést is. A leveléből készült tea reumás bántalmakra gyógyír, de lázcsillapító hatása is számottevő és állítólag elhájasodás ellen is jó. A bodzavíz (egy jó marék friss bodzavirág szirmot egy cserépedénybe teszünk, ráöntünk három pohár lobogva forró vizet, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot is megfelel a célra) kiváló arcápoló, ránctalanító hatású, a kérges bőrű kezet, lábat is rendbe teszi.

 

A bodzának üdén nyíló virágát és a teljesen érett termését kell gyűjteni. A bodzavirágot a legrövidebb kocsányrésszel szedjük, hogy az amúgyis felesleges, hosszú kocsányok ne hátráltassák a szárítást, amit gondosan, rövid idő alatt végezzünk el, mert csak így őrzik meg a virágok eredeti szép világos színüket.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Bodzás receptek



Bodzás receptek



Bodzás receptek



Bodzás receptek

Bodzaszörp (télire)

Hozzávalók:
40 darab szép bodzavirág,
5 liter víz,
4 citrom (2 héjastól, 2 hámozva),
4 kiló cukor,
12 deka citromsav,
1 evőkanál nátrium-benzonát (vagy szalicil)

A bodzavirágokat üvegedénybe tesszük, a vizet felforraljuk, s amikor langyosra hűlt, ráöntjük a virágra, hozzápakoljuk a citromsavat, a felkarikázott citromokat, az egészet jól összekeverjük és öt napig - naponta legalább háromszor kevergetve - érleljük. A hatodik napon leszűrjük, nagy fazékba tesszük, belekeverjük a cukrot és felforraljuk. Ha lekapcsoltuk alatta a gázt, hozzáadjuk a tartósítószert. Üvegekbe öntjük, hígítva fogyasztjuk.

Bodzaszörp (frissen fogyasztva)

Hat-hét bodzavirágot két napra beáztatunk 5 liter vízbe- gyakran kevergetjük. Leszűrjük, bele teszünk egy vékonyra karikázott citromot, 70 deka cukrot, 1 deka borkősavat, 2-3 napig állni hagyjuk, időnként kevergetjük, majd üvegekbe öntjük, lehűtjük, és azonnal, hígítás nélkül fogyasztható.

Bundásbodza

Közepesen sűrű palacsintatésztát keverünk. A rövid kocsánnyal szedett bodzavirágot beleforgatjuk lisztbe, majd belemártogatjuk a palacsintatésztába, és forró olajba kisütjük. Amikor kiszedjük, tegyük papír törlőkendőre, hogy az felszívja róla a felesleges olajat. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
A bajorok palacsintatészta helyett sörtésztába forgatják, és nem cukrozzák meg.

Bodzapalacsinta

Hagyományos palacsintát készítünk, csak bodzavirág szirmot keverünk bele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!