Biokertészet

2011.01.10. 17:38

Télkedvelő ciklámen hétpettyes katicabogárral - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Először azt hittem, a pörkölt szaftja fröccsent a sótartóra, de amikor jobban megnéztem, láttam, hogy egy katicabogár gunnyaszt ott boldogtalanul. Tenyerembe vettem, piszkáltam, de nem mozdult, belenyalt a sóba, gondoltam, és túladagolta magát.

Fincza Zsuzsa


Mindenesetre felraktam a karácsonyi ajándékba kapott ciklámen levelére, hátha magához tér. Úgy is lett, pár perc múlva már az egyik virágszirmon szedegette apró lábait, igyekezett láthatatlanná válni, nem tudhatta szegény, nálunk szívesen látott vendég.

Eszembe jutott, tavaly a szakemberek megkongatták a vészharangot, hogy a külföldről bevándorolt idegen katicák eleszik az őshonos bogarak elől az uzsonnát, gyorsan meg is vizsgáltam a vendégünket, s kijelenthetem, tősgyökeres Coccinella septempunctata, vagyis hétpettyes katica, igaz,  ezt a pöttyszámlálást kicsit zokon vette és újból halottnak tetette magát. Szerencsére nem halt bele a macerába, de téli álmát folytatni bevonult a konyhaszekrény mögé. Igaza van, inkább ott, mint a ciklámenen, ami ugyan nagyon szép virág, de ki tudja, milyen vegyszeres eljárással kezelték. Ráadásul csuda kényes növény, nálam kizárólag a lakás leghűvösebb helyén, a konyhaablakban marad életben.

Most, hogy melegedett az idő, a két miniatűr ciklámen el is anyátlanodott, gyorsan kitettem hát őket a télikertbe, ahol még hűvös van. A 13-18 Celsius fokos hőmérsékletet szeretik, a világos helyet, a szűrt fényt, közvetlen napfény nélkül. A cikláment kizárólag alulról szabad öntözni, a gumója nem kaphat vizet, mert elrothad. Nem árt, ha hagyjuk a leveleket kissé lekókadni, mielőtt a cserepet beleállítjuk a vízbe, de tíz percnél tovább soha ne hagyjuk benne. Bimbózás és virágzás idején kéthetente jót tesz neki a komplex tápoldat. Az elhervadt virágot, az elszáradt vagy sérült levelet a tövénél tépjük ki, ne úgy vágjuk, mert elkezd rothadni. Bár cikláment általában egynyári növényként kezelik, több évig is elélhet, az elvirágzás után, ha a levelei is leszáradtak, ne dobja ki, de ne kapjon vizet, hagyja egész nyáron pihenni. A gumók eléggé behúzódnak, de sebaj, ha ősszel elkezdi alulról öntözni, kihajtanak. Ez eddig nekem is összejött, de soha sem lett olyan szép, mint eredetileg volt.

 

Így télen, amikor a kertész kénytelen beérni a cserepes növények dédelgetésével, az ebédre valót a kert helyett a mélyhűtőből teremti elő. A hét végi fagyasztószekrény vizit során döbbentem rá, milyen sok mélyhűtött gomba rejtőzködik még a rekeszekben, pedig így is vigyázni kell a kalaposokkal, 6-8 hónapnál tovább nem ajánlatos tartogatni őket. A zöldségfélék esetében is jobb, ha 10 hónapon belül elfogyasztjuk őket, a legtovább – egy évig – a marhahús és a gyümölcsök fagyaszthatók. 

A fagyasztott gombából ugyanolyan finom étel készíthető, mint a frissből.

 

 

Biokertészet hókuszpókusz nélkül - További cikkeink itt!

 

OLDALTÖRÉS: Recept-tippek: gombás ízek

 

 

 

Gombapuding

4o deka apróra vágott és kevés olajon vagy vajon megpárolt gombát összekeverünk 6 tojás sárgájával, kicsi sóval és borssal, egy-két tejbe áztatott zsemlyével és a tojások habbá vert fehérjével. Kikent pudingformában ¾-1 óráig főzzük. Gombamártással tálaljuk.

Gombamártás

Vajon megpirítjuk az apróra vágott gombát, feleresztjük csont- vagy húslevessel, megsózzuk és felforraljuk. Két tojás sárgáját egy deci tejföllel és kevés citromlével elkeverjük, s behabarjuk vele a mártás. Pirított cukorral barníthatjuk.

Gomba, krémmártással

A gombát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a vizet ne öntsük ki. 3 tojás sárgájából, 5 deka vajból és 2 deci gombaléből sűrű krémet főzünk, levesszük a tűzről, és tovább kevergetjük, amikor már langyos, beletesszük a tojások keményre vert habját, megsózzuk egy kevés fehér borssal fűszerezzük, belerakjuk a gombát, felmelegítjük és salátalevelekkel díszítve tálaljuk.

Gombafasírozott

A feldarabolt gombát (fél kiló) megsütjük – a sütve lefagyasztottat felengedjük, a levét lecsögöptetjük - és ledaráljuk. Egy jókora fej vöröshagymát néhány gerezd foghagymával lereszelünk, üvegesre párolunk, jó nagy marék apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá és hozzákeverjük a gombához, sózzuk, borsozzuk (helyette rakhatunk bele apróra vágott kakukkfüvet), hűtjük. Két zsemlyét megáztatunk, összemorzsoljuk, a gombához keverjük, beleütünk két tojást, és kézzel jól összedolgozzuk,. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlyemorzsában megforgatjuk, és kevés olajon kisütjük. Burgonyapürével, salátákkal isteni eledel!

 

További receptek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!