Belföld

2015.09.16. 13:28

Illegális bevándorlás - Bevándorlók bedöntötték az átkelőkaput Röszkén - Folyamatosan frissítve!

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerda délután - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.

A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a "magából kivetkőzött emberek" megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

16:22:42

Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál szerda délután az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben - közölte az M1 aktuális csatorna tudósítója a határ szerb oldaláról, Horgosról.

16:49:49

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: 
Horgos, 2015. szeptember 16., szerda (MTI) - A magyar rendőrök újfent könnygázt és vízágyút vetettek be szerda délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél az őket dobáló migránsok ellen, akik korábban bedöntötték az ott felállított átkelőkaput.

A határ szerb oldalán a szerb rendőrök tétlenül nézik az eseményeket, nem avatkoznak közbe. A határra megérkezett több mentőautó, hogy az összetűzés esetleges sérültjeit ellássa.

A migránsok "Kinyitni, kinyitni" és "Németország,  Németország" felkiáltásokkal követelték a magyar hatóságoktól, hogy nyissák ki a kapukat.

A délután során a migránsok kisebb-nagyobb csoportja időnként skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított kerítés döngetésébe kezdett. A határ felett helikopterek köröznek, az átkelőt nem lehet látni a füsttől. A korábban ledöntött átkelőkaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

18:13:42

Kovács Zoltán elmondta: több száz migráns negyed négykor botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadt a rendőrökre, kövekkel, vizespalackokkal dobálta őket. Bedöntötték azt a kerítést, amely éjszakára lezárja a határátkelőhely területét. A rendőrök órák óta testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget - tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták.

18:33:11

Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei közúti határátkelő forgalmát kedd reggel 7 órától szünetelteti a rendőrség.

Szijjártó Péter azt mondta: a döntésről a szomszédos országokat, valamint azokat az országokat is tájékoztatták, amelyek fuvarozási útvonalként tekintenek a magyar utakra, továbbá az Európai Bizottsággal is közölték a lezárást.

A miniszter hangsúlyozta: a szerb területről a magyar rendőröket támadó erőszakos, agresszív bevándorlók nem békés menekültek, hanem "egy masszív, agresszív népvándorlási kihívással állunk szemben". Elképesztőnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bevándorlók így lépnek fel a magyar rendfenntartók ellen.

19:23 Terroristát fogtak el Röszkén

A migránsok között elfogtak egy azonosított terroristát Röszkén - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről szerda kora este, hangsúlyozva, hogy ezt az információt hivatalosan senki nem erősítette meg.

A tudósító beszámolója szerint az elfogott személyt minden bizonnyal a magyar rendőröket dobáló tömegben azonosították, és onnan emelték ki. A kihallgatása megkezdődött - tette hozzá.

Szerda délután a migránsok áttörték a kaput a magyar-szerb határ szerbiai részén, Röszke 2-nél, és magyar területre áramlottak. A magyar rendőrök nem sokkal később visszaszorították a kaput áttörő bevándorlókat.

19:28 A rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat

A magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat a Röszke 2 határátkelőnél a magyar-szerb határon szerda délután.

A migránsok ezt megelőzően először megdobálták a rendőröket, majd amikor úgy látták, hogy azok hátrahúzódtak, rángatni kezdték a kerítést, majd felbátorodva, egymást segítve át is ugrottak azon. Ezt követően a tömeg ledöntötte a határkaput, és az ahhoz tartozó kerítést. A magyar rendőrök ekkor indultak meg feléjük. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezerfős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. A magyar rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák a tömeget.

Nem sokkal később egy körülbelül ötvenfős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé, akik időnként könnygázt és vízágyút vetettek be, hogy megakadályozzanak egy esetleges újabb támadást.A szerb rendőrök egy ideig tétlenül nézték az eseményeket, a migránsok ismételt kődobálásai után azonban kivonultak a helyszínre. A körülbelül húsz - egyszerű egyenruhába öltözött - rendőr sorfalat állt a határátkelő előtt, ahol korábban a migránsok gumiabroncsokat égettek. Az ott tartózkodó körülbelül ötvenfős csoportot hátrább küldték, de nem léptek fel ellenük.
Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter és a rendőrök az átkelőnél tolmács segítségével azt mondták a migránsoknak, hogy vonuljanak vissza, ne erőszakoskodjanak, ne legyenek agresszívek, mert akkor nem tudnak nekik segíteni. A helyzet 18 óra után nem sokkal lenyugodott, több migráns is megindult az autópálya felé, azaz távolodni kezdett a szerb-magyar határtól, ők feltehetőleg más útvonalat keresnek. A rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztanak a migránsoknak, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé, arra felé "nyitva áll az út".

19:53:53

Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít - közölte Orbán Viktor a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este megjelent interjújában.

A kormányfő hozzátette, hogy erről már beszélt a belügyminiszterrel, és már "tervek vannak erre".

A lap felvette, hogy ehhez idő kell, amire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarországnak már van gyakorlata.

Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy az igazi erőt nem a kerítés jelenti.

"Vannak új törvényeink, amelyek szigorú büntetést irányoznak elő az illegális migránsok számára" - jelentette ki.

A Werner Faymann osztrák kancellárhoz fűződő viszonyát firtató kérdésre válaszolva azt mondta, hogy jó a kapcsolatuk, még mindig rendszeresen beszélnek telefonon, legutóbb három napja kapott hívást osztrák kollégájától.

"Együtt kell működnünk, mi mást tehetnénk? Amikor személyesen beszéltünk, soha nem használta azokat a csúnya szavakat, amelyeket nyilvánosan mondott. Én ezt nem veszem személyesnek, ez politikai játék" - közölte.

"Én ezt nem veszem komolyan. Ez egyszerűen rossz viselkedés. Civilizált európaiak nem fejezhetik ki így a véleményüket. Az európai baloldalon egyszerű munkamegosztás működik: valakinek minden nap támadni kell a magyar miniszterelnököt. Én értem ezt a logikát. Egyik nap a román szidalmaz, másik nap a svéd, aztán az osztrák" - válaszolta arra a kérdésre, hogy "tehát nem veszi komolyan azt, hogy Faymann az európai történelem legsötétebb fejezetéhez hasonlította a menekültválságban tanúsított magatartását?"
A kérdésre, hogy elvár-e bocsánatkérést Faymanntól, Orbán azt felelte, hogy "ez sosem volt az osztrákok legerősebb oldala. (...) Az osztrákok néha bárdolatlanok. Az osztrák és román megnyilatkozások gyakran meglehetősen destruktívak".

A kérdésre, hogy a német és osztrák határellenőrzés bevezetése által igazolva érzi-e magát, a miniszterelnök elmondta, "Magyarország uniós tagságának egyik legfurcsább története, hogy az elmúlt hónapokban egyetlen tagországként komolyan vette az EU közös szabályait, mégis bíráltak bennünket. Ez nevetséges. A kérdés nem az, hogy megerősödött-e a pozícióm, hanem az, hogy még érvényben vannak-e európai egyezmények? Örülök, hogy egyre több kormányfő követi a vonalamat. Mert ez az egyetlen útja a közös életnek az EU-ban."

Arra a kérdésre, hogy a menekültválság egzisztenciális válsággá válhat-e az Európai Unió számára, a magyar kormányfő így válaszolt: "Ennyire nem szaladnék előre, de megtörténhet. Most megoldhatjuk a problémákat, de neki kell rugaszkodnunk. Le kell mennünk Görögországba, és ott megvédeni a határt. Hat éven át tétlenül néztük, hogy a görögök nem tartják be a dublini szabályokat. Most mindannyian fizetjük az árát, hogy Görögország nem képes megvédeni külső határát. Szigorúbban be kell tartanunk a szabályokat."

Orbán Viktor szerint a menekültkérdés kezelésére hivatott dublini szabályrendszer "a mai valóságban már nyilvánvalóan nem állja meg a helyét", a világ megváltozott, új eszközökre van szükség.

A kérdésre, hogy mivel lehetne felváltani, azt felelte, hogy ez bonyolult ügy, "mindenesetre a felelősség és a terhek megosztására hasznos lenne bevonni olyan EU-tagjelölt országokat, mint Szerbia és Macedónia. Magyarország most meglehetősen kényelmes helyzetben van, mert úgy tűnik, mintha az áradat már nem rajta keresztül menne, de a kihívás nem tűnt el, a menekültek jönni fognak".

A kérdésre, hogy mennyien, azt válaszolta, hogy "milliók".

"A Frontexnek jó számításai és elemzései vannak, még ha valószínűleg senki sem olvassa azokat" - tette hozzá.
Orbán Viktor szerint "könnyen elérheti a 100 milliót is az Európa érkező emberek száma", ha - mint az újságíró feltételezte - közel-keleti államok összeomlásának leszünk tanúi.

"Ne felejtse el Afrikát! Ez egy globális kihívás, Európának az ENSZ-t is be kellene vonnia" - mondta.

Ezt megelőzendő nem szabad, hogy Európa részese legyen az ottani társadalmak lerombolásának. Orbán Viktor szerint "leromboltuk Irakot, Szíriában pedig a Nyugat egy nem létező ellenzéket támogatott, Aszad elnököt démonizálta".

Szerinte azért jöttek olyan sokan a balkáni útvonalon, mert azt a benyomást keltettük, hogy az EU-ban korlátlanul fogadunk migránsokat, "sok problémához ösztönösen liberálisan viszonyulunk".

Orbán Viktor szerint Európában probléma van a vezetéssel.

"A jelenlegi európai kultúrában nem személyekre, hanem intézményekre van testálva a vezetés. Azt a benyomást keltjük, hogy az erős vezetők veszélyesek, és a gyenge vezető a jó vezető. Ha minden jól megy, az intézményi vezetés rendben van, de válsághelyzetekben olyan vezetőkre van szükség, akik letérnek a szokott útról. Ha valaki így tesz, azt másnap a médiában veszélyes nacionalistaként bélyegzik meg" - jelentette ki. A kérdésre, hogy önmagáról beszél-e, a kormányfő nemmel válaszolt.

 

19:55:25

Szerbia több rendőrt küld a határra, hogy megakadályozzák a magyar rendőrök elleni támadásokat - közölte szerdán Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

Hozzátette: a szerb fél mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb incidens ne történjen, de azt szeretnék, ha magyar kollégáik "kevésbé agresszíven lépnének fel a migránsokkal szemben", hiszen akkor könnyebb lenne irányítás alatt tartani a helyzetet.

Elmondta azt is, hogy azokat a migránsokat, akik arra igényt tartanak, elszállítják a magyarkanizsai pihenőhelyre, ahonnan tetszőleges irányba indulhatnak tovább.

Nebojsa Stefanovic közleménye szerint Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött szerdán Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be.

"Beszélni fogunk magyar kollégáinkkal arról, hogy ilyen incidens többé ne történjen" - fogalmazott a tárcavezető.

A szerb belügyminiszter azt is közölte, hogy szeretnék megakadályozni és elkerülni, hogy a migránsok szerb területről köveket dobáljanak a magyar rendőrök felé, vagy gumiabroncsokat gyújtsanak fel, illetve hogy bárki is Szerbiából egy másik ország hatóságait támadja.

Szerda délután a régi horgos-röszkei határátkelőhely egyik pontját áttörte az ott feltorlódott migránsok egy csoportja, a helyszínen szolgálatot teljesítő magyar rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be, hogy visszaszorítsák őket.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalata szerint a határ szerb oldalán a szerb rendőrök tétlenül nézték az eseményeket, nem avatkoztak közbe. A határra több mentőautó érkezett, hogy az összetűzés esetleges sérültjeit ellássa.

20:25:21

Részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöktől - közölte szerdán közleményben a Belügyminisztérium (BM).

A tájékoztatás szerint a részleges határzárról a közbiztonság védelme érdekében döntött a miniszter.

A BM közleménye szerint a részleges határzár csütörtök 0 órakor lép életbe és 30 napig tart.

A részleges határzár időtartama alatt a Magyarország és Szerbia közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át.

21:14:20

Illegális bevándorlás - Szijjártó: "népvándorlás végtelen utánpótlással"

Berlin, 2015. szeptember 16., szerda (MTI) - A Die Welt című konzervatív német lap "Egy népvándorlás végtelen utánpótlással" címmel közölt interjút Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel szerdán online kiadásában.

A miniszter elmondta, hogy egy "fizikai akadály" és szigorúbb törvények révén "előnyösebb a kiindulási helyzetünk, mint bármikor korábban ebben a válságban". Ugyanakkor "a problémát Görögországban kell megoldani".

Görögország nem tudja megvédeni az EU külső határát, ezért Magyarország támogatja egy "masszív, új európai határvédelmi szervezet megteremtését, amely Görögországban megvédi az EU külső határát" - mondta Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, mi történik, ha migránsok ezrei áttörik a kerítést, elmondta, nem hiszi, hogy migránsok ezrei együtt bűncselekményeket akarnak elkövetni Magyarországon.

A miniszter nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a biztonsági erők használhatnak-e éles lőszert, és azt mondta, hogy senki nem fog fegyvert használni.

"Olyan dolgokról beszél, amelyek még soha nem fordultak elő ebben a válságban" - mondta arra a kérdésre, hogy önvédelemből sem használhatnak-e fegyvert a biztonsági erők. Hozzátette: "alapvetően az a véleményem, a migránsok megértették, hogy a törvények megváltoztak, és csak a hivatalos határátkelőhelyeken léphetnek be az országba".
A magyar-német viszonyról elmondta, hogy Németország Magyarország legfontosabb stratégiai partnere, és "nem ördögtől való, hogy nézeteltéréseink is vannak".

A menekültkérdés "nagyon összetett kérdés, a problémákat néven kell nevezni, beszélni kell róluk és reális válaszokat kell adni", az együttműködést más területeken pedig nem befolyásolja hátrányosan az ügy - mondta a miniszter.
A magyar-osztrák viszonyról elmondta: Werner Faymann kancellár "átlépte a jó ízlés minden határát, amikor a magyar menekültpolitikát a holokauszttal hasonlította össze".

Ez "nem méltó egy politikushoz a 21. században", és az ilyen kijelentések megnehezítik az együttműködést. Ugyanakkor Sebastian Kurz külügyminiszterrel továbbra is "nagyon jó" az együttműködés - mondta Szijjártó Péter.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megszenvedik-e mindezt a Magyarországon tevékenykedő osztrák cégek, és elmondta, hogy a gazdasági együttműködésben a "pragmatikus megközelítés" érvényesül.

A német menekültpolitikáról elmondta: problémákat okoztak a "félreérthető kijelentések Berlinből", különösen az a hír, hogy Németországban szívesen látják valamennyi szíriai állampolgárt.

Ennek "közvetlen következménye Magyarországon a migránsok agresszív magatartása volt" - tette hozzá.
Arra a felvetésre, hogy a menekülteknek vannak jogai, azt mondta, hogy kötelességei is vannak. Be kell tartaniuk a vendéglátó ország törvényeit és követniük kell a hatóságok utasításit.

"Nem úgy, mint nálunk", ahol köztereket foglaltak, és autópályákon vonultak, ami "elfogadhatatlan eljárás" volt - jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország ellen sajtókampány zajlik, de "mivel a hivatalos csatornákon minden információt megadunk, azt hiszem, hogy a vezetőknek az európai országokban pontosan érteniük kell a helyzetet".

Arra a kérdésre, nem veszélyes-e konfliktusba kerülni Angela Merkellel, aki Brüsszelben és az Európai Néppártban mindig védő kart nyújtott Magyarország és Orbán Viktor felé, azt mondta: "vannak dolgok, amelyeket a helyzetünkből adódóan másként látunk", és ez "az élet természetes rendje".

Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a szerb határ védelme csak Magyarország, és nem Európa védelmét szolgálja, Szijjártó Péter utalt a határátkelést szabályozó európai előírásokra, és kijelentette, hogy "szabályozatlan népvándorlás" zajlik.

Úgy vélte, "plauzibilisek" az elemzések, amelyek szerint Európa körül 35 millió ember válhat bevándorlóvá, és elmondta, hogy a határvédelem enyhíti az Ausztriára és Németországra nehezedő nyomást.

Arra a felvetésre, hogy a határ lezárása a menekültek EU-n belüli elosztásának elutasításával együtt nem Európa, hanem csak Magyarország védelmét jelenti, Szijjártó Péter kifejtette, hogy a "kvótavita" egy rossz kérdés körül zajlik, hiszen csak Magyarországra az idén 200 ezer migráns lépett be, az EU javaslata pedig 160 ezer ember elosztásáról szól, miközben egy népvándorlásról van szó, amelynek utánpótlása végtelen.

Nem érdemes kvótákról beszélni, amíg "nem oldjuk meg magát a problémát, jelesül a hiányos határvédelmet" - tette hozzá.
Arra a felvetésre, hogy Magyarországon migránsok nélkül hamarosan nem lesz munkaerő a gazdaságban, azt mondta, hogy a megoldás nem a bevándorlás, hanem az "aktív családpolitika".

"Minden országnak, minden nemzetnek jogában áll eldönteni, hogy milyen közösségekkel szeretné megosztani sorsát", és míg például Franciaország úgy döntött, hogy szeretne egy nagy muzulmán közösséget, Magyarország nem hozott ilyen döntést - mondta arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem akar nagy számú muzulmánnal együtt élni.

Arra a kérdésre, nem jelent-e diszkriminációt vagy rasszizmust a más kultúrából és vallásból származó emberek befogadásának elutasítása, kijelentett: szó sincs ilyesmiről, és "értékes és megbecsült tagja társadalmunknak" minden muzulmán, aki tanulni vagy dolgozni jön és betartja a törvényeket.

A bevándorlás nem tudja megoldani Európa jövőjének kérdéseit, és a népesedési gondok megoldása a "jó családpolitika" - mondta arra a kérdésre, hogy végül Angela Merkelnek lesz-e igaza, aki szerint a bevándorlás Európa jövője, vagy Orbán Viktornak, aki szerint a bevándorlás Európa végét jelenti.

21:30:29

Az M1 aktuális csatorna értesülése szerint terrorcselekménnyel gyanúsítják a magyar hatóságok azt a férfit, aki szerda délután arra biztatta a határ szerb oldalán a migránsokat, hogy törjék át a kerítést.

Az M1 információját a műsorban Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A műsorban utaltak arra, hogy a férfi cselekedete a magyar törvények szerint kimeríti a terrorcselekmény elkövetésének fogalmát. Az M1 szerint a férfit őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is tart.

Csiszér-Kovács Viktória a röszkei átkelőkapu délutáni bedöntésével kapcsolatban elmondta, a rendőrség több személyt is előállított. Közlése szerint szerda este már békesség és nyugalom volt ezen a határszakaszon.

Arról is beszélt, hogy a magyar rendőrség a szerb kollégákkal együttműködve megpróbálja egyesíteni azokat a családokat, akiknek tagjai a határ különböző oldalán rekedtek.

A rendőrségi szóvivő azt is mondta, a magyar rendőrök saját ellátmányukból adnak vizet és szendvicseket a magyar oldalon rekedt gyerekeknek és nőknek.

21:49:36

Estére helyreállt a rend a röszkei közúti határátkelőhelyen, ahol felfegyverkezett migránsok egy csoportja délután szerb területről megrongálta az átkelő kerítését, majd megtámadta az államhatárt védő rendőröket - közölte a kormányszóvivő a helyszínen szerdán.

Kovács Zoltán közölte: a Röszkén történtek - köztük az, hogy gyermekeket is élő pajzsként használtak - azt mutatják, nem békés migránsokról, hanem egy egészen komoly, Magyarországot fenyegető dologról van szó.

A szerb oldalról hosszú órákon keresztül semmilyen rendőri segítséget nem kapott Magyarország. Bár estére megérkeztek a szerb rendőri erők, ez mindenképpen magyarázatra szorul - közölte, hozzátéve: ez azt mutatja, nem mindenki gondolja úgy, hogy ki kell vennie a részét a határok biztonságának megőrzéséhez szükséges összefogásból.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, a támadás elhárítása érdekében megfelelő nagyságú erő érkezett a helyszínre a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ állományából.

Huszonkilenc,magyar területre behatoló, a rendőrökre támadó embert fogtak el, köztük egy azonosított terroristát is - tudatta a főtanácsadó.
Bakondi György hangsúlyozta, az éjszaka elegendő rendőr lesz szolgálatban az átkelőn, hajnalra pedig helyreállítják a megrongált kerítést is.

Az összecsapás során - elsősorban a kődobálástól és a botütésektől - húsz rendőr sérült meg. Ketten súlyosan megsérültek, további három rendőr könnyebben sérült meg, de ők is kórházba kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!