Belföld

2014.09.25. 17:21

Várkert Bazár (képekkel)

Ez a beruházás - a hozzá kapcsolódó politikai csatározásoktól függetlenül - gyönyörű látványa Budapestnek, s a vár egészének.

Győrffy István

Tény, ott jártunkkor is szinte az egész Várkert Bazár területén találkoztunk építő, szerelő, munkásokkal, - ami látszik is a fotókon - de ez nem akadályozott senkit abban, hogy gyönyörködjön az elkészültben, s a kilátásban.,

A Várkert Bazárt a vár alatt délről egy palotaépület, majd egy bazársor határolja, a kép jobbszélén a gloriett, a főbejárattal Fotó: Győrffy István

a gloriettétől jobbra, a kép közepén a lépcsőpavilon, tőle szintén jobbra az északi bazársor, ami a testőr palotához kapcsolódik, s ez az épület zárja le a felújított műemléket. A képen jól látható a lépcsőpavilon fölötti déli, majd a testőrpalota mögött az északi kortinafal, amelyek felnyúlnak a vár faláig. Fotó: Győrffy István

De mi is a Várkert Bazár? Ez lényegében egy nagy park, kerti építményekkel, ami összeköti várat a Duna part mentén vezető úttal és lényegében a folyóval. A Várkert Bazár délről, vagyis az Erzsébet híd felől egy palotaépülettel kezdődik, majd egy bazársorral folytatódik. Középen áll a gloriette (kerti fókuszpont, kilátóhely), a főbejárattal, majd az épületegyüttes egy újabb bazársorral folytatódik, ami az egykori testőr palotához kapcsolódik, s ez az épület zárja le a felújított műemléket. A déli palotával szemben, a Duna felől külön áll még az egykori vízvezetéki épület, ami a bazár része, ez a Várkert Palota.

A palota épületeken kívül van itt még elrejtve egy többszintnyi mélygarázs is. A Várkert Bazár a két szélső, határoló palotát kivéve – vagyis a bazársorok, meg a rámpák mögött  - egy nagy kert, park, ki-ki hívja annak, ami számára jobban tetszik. A várhegy alatti építményeket két fal és lépcsősor is összeköti a várral. Ez az Ybl Miklós tervezte alkotás a várhegy oldalában korábban is kert volt, gyönyörű, most eredeti pompájukban látható terasz épületekkel.

A gloriette, a kert bejáratával, innen indulnak a feljáró rámpák Fotó: Győrffy István

A gloriette, a kertbe felvezető rámpákat is magába foglalja, ezeken lehet feljutni a neoreneszánsz parkba. Ide visszakerült a háború alatt eltűnt Triton szobor. A mitológiában Triton, Poszeidón lánya volt, aki kagyló trombitájával hol felkorbácsolta, hol megnyugtatta a tenger vízét. A pavilonok, épületek kivitelezése igényes, freskóik, díszítéseik megkapóan szépek. A kertet máris úgy használják az emberek,  ahogy azt kell, van aki a pázsit közepén ülve olvas, mások meg a sétálgatnak és gyönyörködnek a szemközti Pest látnivalóiban, vagy a kert virágaiban.

A feljáró rámpák Fotó: Győrffy István

A kertben – az eredetihez hűen - gyönyörű, magas törzsű rózsasorok virágoznak, s látványosak a kis virágszigetek is. A park szélén egy nagy határoló fal vezet fel a várig (kortina fal) lépcsővel és mozgólépcsővel is a tövében. A várig felvezető falakból kettő is van, a másik a testőrpalota mögött zárja a Várkert Bazárt. A két (kortina)fal között, az úgynevezett öntözőház udvar található. Ide szinte ledőlésre, pihenésre biztató hajlítású ülő alkalmatosságokat helyzetek el, s ízléses a kő burkolat is. A reneszánsz kertet záró fal alján egy szabadtéri színpad is helyet kapott, azonban zavaró, hogy a mellette felfutó lépcsősor acél fedő teteje egyelőre festetlen, s csupa rozsda. Sajnos, a palotákba sem tudtunk bemenni, a bazárok sem nyitottak még meg. A Várkert Bazár előtti úton még nem lehet közlekedni, most is serényen dolgoznak még a burkolatok lerakásán.

Meg kell említeni, hogy a helyreállításnak zalai résztvevője is volt, dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos személyében. Az egykori egerszegi járásbíró, 2011 márciusától miniszteri biztosként, majd 2012. márciusától kormánybiztosként foglalkozott a Várbazár felújításával és a Budai Vár hosszú távú fejlesztési koncepciójával. Sajnos, a felújítás elindítója 2013-ban elhunyt, s nem érhette meg a szívügyének tekintett Várkert Bazár elkészültét.

Még ha egyelőre politikai vitáktól is hangos a Várkert Bazár ügye, magát a létesítményt érdemes felkeresni, hiszen lassan újra elkészül egy olyan része a várnak, amit Ybl Miklós tervei szerint 1872-ben neoreneszánsz stílusban alkottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!