Belföld

2014.05.23. 11:07

Árvíz - OVF: már mindenhol apadnak a folyók

A magyarországi folyók már mindenhol apadnak. Minden érintett szakaszon elkészült az előzetes felmérés az árhullám által okozott károkról, több töltésszakaszon pedig megkezdődtek a helyreállítási munkálatok - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Jelentésük szerint jelenleg mintegy 128 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebből másodfokú készültséget tartanak fenn a Lajta mentén mintegy 36 kilométer hosszban. A Répce árapasztón, a Rábán és a Hernádon 92 kilométeres szakaszon elsőfokú készültség van érvényben.

Ugyanakkor azokon a töltésszakaszokon, ahol helyreállítási munkák folynak, ott úgynevezett pontszerű, harmadfokú védekezést rendelnek el a vízügyi szakemberek. Ezt addig tartják fent, amíg ezeken a területeken az árvízi biztonság visszaállítása érdekében szükséges beavatkozásokat el nem végzik. A mostani árhullám után a Hernád, a Rába és a Lajta mentén folynak ilyen munkák.

A vízügyi igazgatóságok munkatársai továbbra is folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket és megfelelő figyelőszolgálatot tartanak fenn az árvízvédelmi vonalakon.

Az OVF azt írta: a legfrissebb előrejelzések szerint a hétvégén egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az időjárás. Emiatt a következő időszakban eleinte főként nyugaton, később többfelé várható zápor, zivatar.

A következő néhány napban viszont sehol sem várható területi átlagban számottevő csapadék - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!