Belföld

2013.09.29. 15:09

Kézbe a pénzt?

A populista felvetéseket kedvelő munkavállalók körében várhatóan szép jövő előtt álló javaslatot fogalmazott meg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Horváth-Balogh Attila

Azt indítványozza, a kormány tegye lehetővé, hogy az állampolgár választhasson munkabére utalásos, illetve készpénzes kifizetése között. A szervezet indoka az, hogy ma akár ezer forintnál is többe kerülhet a fogyasztónak, ha pénzt vesz ki egy automatából, és egyre gyakoribbak a magas tranzakciós díjakkal kapcsolatos kifogások is. Tudniillik, számos bank és a szolgáltatók is átterhelik a fogyasztókra az újabb adót. A FEOSZ-nál azt gondolják, hogy a lépéssel megmenthetik az állampolgárt attól, hogy az állami kasszát gyarapító adót ő fizesse meg a bank helyett. A javaslat jól hangzik, csak éppen nincs sok értelme. Ez a pénz hiányozni fog a központi büdzséből, ha így nem, majd megfizetjük máshogy, tudjuk, hihetetlenül találékonyak az illetékesek. Másrészt a kormány újabb jól hangzó felvetést dobott be a köztudatba: havi 150 ezer forintig nem kellene tranzakciós adót fizetni – persze, várjuk ki a végét. Továbbá a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló most is jogszerűen kérheti a készpénzes kifizetést – az más kérdés, hogy a munkáltató hogy áll hozzá a dologhoz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!